VIDEO RECEPT: Cuketové lívance s jarní cibulkou a česnekem. Toto jídlo si okamžitě zamilujete!

Jednoduché, chutné, rychlé a zdravé. To jsou tyto cuketové lívanečky provoněné česnekem a jarní cibulkou, které rozhodně stojí za to vyzkoušet.

Pokud přemýšlíte nad jídlem, které je jednoduché, rychlé, zdravé a zároveň chutné, nemusíte již pro inspiraci chodit daleko. Stačí pouze, když vyzkoušíte tento nenáročný recept na cuketové lívanečky, které se dokonale hodí jako snídaňový pokrm, lehká večeře ale i chutná svačinka kdykoliv vás zastihne hlad či pouze chuť na něco dobrého. Jejich příprava je navíc skutečně jednoduchá a časově nenáročná, takže je zvládne každý, a to včetně začátečníků.

Ingredience potřebné na přípravu

  • čerstvá cuketa – 700 g
  • středně velká vejce – 3 ks
  • sůl – 1 čajová lžička
  • mletý černý pepř – podle chuti
  • česnek – 2 středně velké stroužky
  • jarní cibulka – 4 ks
  • hladká mouka – 5 polévkových lžic
  • rostlinný olej – 2 polévkové lžíce + na smažení

Postup přípravy

Nejdříve ze všeho se vrhněte na jednoduché opracování cuket. Ty pouze omyjte pod vlažnou tekoucí vodou a poté osušíte ručníkem či utěrkou. Následně je poté rozkrojíte na poloviny a nakrájíte na menší nebo středně velké kostičky. Pokud byly cukety stříkané nějakým chemickým postřikem, nebo pocházejí z obchodu, doporučujeme slupku odstranit. V případě že se jedná o bio kvalitu bez chemikálií můžete klidně i ponechat. Slupka totiž ničemu nevadí, takže záleží pouze na vás.

Když máte cukety nakrájené, vhoďte všechny kostičky do středně velké mísy, do které poté přidejte také vejce a protlačený česnek. Tyto ingredience následně rozmixujte pomocí tyčového mixéru tak, aby vznikla hustá hladká směs. Tu nakonec pouze ochuťte solí a černým mletým pepřem podle potřeby, přidejte 2 lžíce oleje a opět řádně promixujte.

Nemáte však ještě zcela hotovo, a tak do cuketové směsi pomalu prosejte požadované množství mouky. Dávejte však pozor, abyste ji řádně vmíchali do těsta a netvořily se v něm hrudky. Poté si vezměte jarní cibulku a stejně, jako předtím cuketu, i tuto zeleninu omyjte a osušte. Poté jednotlivé kousky rozkrájejte na drobounké kostičky a ty následně přidejte do těsta. Opět jej řádně promíchejte a máte hotovo.

Když mátě těsto připravené, můžete jej nechat několik minutek odstát. Mezitím si tak připravíte pánev s tenkou vrstvou oleje, kterou umístíte na sporák a necháte rozehřát. Až bude olej dostatečně teplý, budete postupovat jako při přípravě běžných lívanců či palačinek.

Jednoduše pomocí naběračky nanesete těsto do v kruhovém tvaru na pánev a mírně snížíte teplotu. Těsto necháte opéct a až bude možné jej otočit, provedete to.

Hotový lívaneček by měl být z každé strany mírně opečený, pořád ale měkký a vláčný. Umístěte jej tak z pánve rovnou na papírovou utěrku, která nasákne přebytečnou mastnotu. Nakonec můžete, ještě za tepla, okamžitě podávat, nebo si lívanečky odložte na pozdější svačinku. Chutné jsou tak jak tak.

Tip na závěr

Cuketové lívanečky se dokonale hodí podávat s porcí zakysané smetany, bílého jogurty či jiného oblíbeného dresingu. Pro milovníky česneku je navíc ještě před podáváním můžete pomazat vrstvou protlačeného česneku, čímž jim dodáte pořádný říz.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]