Marinované cukety nakrájené na kostičky, ve sklenici: S chutí je sníte ke každému jídlu, jsou moc dobré – ve spíži vydrží roky

Pokud jste doteď o marinovaných cuketách neslyšeli, tak se není moc čemu divit, tento recept totiž není zrovna dvakrát moc známý. Málokdo ovšem ví, jak dokonale chutná. 

Pokud vás nebaví neustále přemýšlet nad přílohami a pro jednou byste si chtěli užít chutný pokrm s masem bez námahy, pak vsaďte na tyto namarinované cukety v zavařovacích sklenicích. Hodí se snad ke každému jídlu, ke kterému si je rozhodněte dát a co víc, po zavaření vám doma ve sklepě vydrží i půl roku! A ani nemusí sloužit pouze jako příloha k obědu, pokud prostě budete mít na něco chuť a nebude se vám chtít nic dělat, tak si je můžete jednoduše dát.

Ingredience, které budete na přípravu potřebovat:

  • Cukety – 1 500 g
  • Sůl – 1 lžíce
  • Cukr krystal – 3 lžíce
  • Ocet – 120 ml
  • Čerstvý kopr – 20 g
  • Česnek – 4 stroužky
  • Mletý černý pepř – 1 lžička
  • Rostlinný olej – 120 ml
  • Čerstvá petrželka – 20 g

Vezměte si cukety a důkladně je všechny omyjte, poté je nožem nakrájejte na drobné kostičky a dejte je do mísy. Česnek oloupejte a prolisujte ho, poté ho přidejte k cuketám do mísy. Čerstvý kopr i s petrželkou omyjte pod vodou a nasekejte je nadrobno, přidejte je do mísy. Nakonec vše dochuťte solí, mletým černým pepřem, rostlinným olejem, octem a vše důkladně promíchejte.

Nechejte směs odležet na tři hodiny, aby se pořádně nasákla chutí. Jakmile tato doba uplyne, tak si nachystejte zavařovací sklenice, předem byste je měli důkladně omýt. Všechnu směs rozdělte do sklenic a ty následně uzavřete a vložte je do hrnce, na jehož dno jste naskládali utěrky.

Nalijte k nim vodu, která by měla dosahovat do tři čtvrtiny výšky sklenic. Na mírném ohni přiveďte vodu k varu a poté vše vařte po dobu osmi minut. Nakonec sklenice vytáhněte, dejte je dnem vzhůru a zakryjte je utěrkami, dokud nevychladnou. Poté je můžete skladovat na temném a chladném místě. Dobrou chuť!

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]