Express Tiramisu bez pečení: Šíleně návykový italský recept

K odpolední kávě neodmyslitelně patří i nějaký ten dezert. Zkuste si doma udělat pravý nepečený italský dezert Tiramisu i vy. 

Kdo by neměl rád Tiramisu, oblíbený tradiční italský dezert bez pečení. Je lahodný a rozplývá se na jazyku. Příprava vám zabere velmi málo času a pochutná si celá rodina i vaši přátelé. Tento recept pochází z Itálie z města Treviso a i vy si ho zamilujete.

Ingredience na Tiramisu

Tiramisu je nepečený dezert, který potěší každou návštěvu. Ideální je k odpolední kávě po nedělním obědě. Takto připravené domácí Tiramisu ocení všichni vaši blízcí.

  • 250 g podlouhlých piškot
  • 500 g mascarpone
  • 4 čerstvé vejce
  • 50 g moučkového cukru
  • 6 lžic Amarata
  • 250 ml silné káva ( espreso, může být i rozpustná káva)
  • špetka soli
  • kakao
Fotografie: Pixabay

Příprava krému na Tiramisu

Uvařte kávu a nechte ji vychladnout. Mezitím si připravíte krém. Oddělte žloutky od bílků. Do žloutků přidejte cukr a vyšlehejte pěnu. Pěna musí být hustá a pevná. Z bílků a špetky soli ušlehejte sníh. Žloutky, bílky a mascarpone jemně smíchejte špachtlí nebo vařečkou.

Návod na přípravu Tiramisu

Do kávy přimíchejte Amaretto, a do kávové směsi postupně namáčejte piškoty a pokládejte na pekáč nebo do formy. Na piškoty dejte asi polovinu krému a poté dejte další vrstvu namočených piškot a krému. Nyní je nutné dát Tiramisu alespoň na minimálně 5 hodin do ledničky. Chutě se krásně propojí. Před podáváním posypte vrstvou kakaa.

Fotografie: Pixabay

Syrová vajíčka můžete nahradit

Tiramisu se však nedoporučuje dlouho skladovat v lednici. Nejlepší je ho zkonzumovat nejpozději do dvou dnů. Z důvodu obsahu syrových vajec hrozí nebezpečí salmonelózy. Pokud máte strach ze syrových vajíček můžete je nahradit minimálně 30 % smetanou. Smetanu vyšleháte a  použijete místo bílků.

Jakou použít nádobu

Ideální nádobo na Tiramisu je obdélníkového nebo čtvercového tvaru, kdy nebudete muset tvarovat piškoty. Použít můžete i klasickou dortovou formu, kdy po vychladnutí sundáte okraj a máte krásný a chutný dort. Pokud budete chtít vyndat Tiramisu na tác, můžete použít pečící papír nebo potravinovou folii.

Fotografie: Pixabay

Jak vzniklo Tiramisu

Slovo Tiramisu vzniklo spojením slov tirami a su, což v doslovném překladu znamená zvedni mě. Ve volném překladu si to můžete vyložit jako rozvesel mě nebo povzbuď mě. Dějiny dnešního receptu na Tiramisu překvapivě sahají jen do roku 1970. Dají se dohledat i podobné recepty, ty pocházejí už z období renesance z měst Sieny, Benátek a Florencie.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]