Plněná vejce v majonézová omáčce jsou výborná a rychlá večeře

Navzdory mnohým předpokladům se ukázalo, že vejce nejsou takovou hrozbou pro lidské zdraví, jak se tvrdilo. Můžeme si je tedy občas dopřát bez obav.

Plněná vejce jsou jisté jedním z nejchutnějších pokrmů. Můžete je připravit k rychlé večeři, ale poslouží i jako skvělý předkrm pro slavnostnější oběd. Spolu s opečený toustem potěší žaludek každého strávníka u stolu. Existuje nespočet způsobů jak tuto lahůdku připravit. My ukážeme lahodné krémovou variantu se spoustou omáčky, kterou lze dochutit přesně tak, jak bude chutnat vám. Plněná vejce podávejte chlazená aby se chutě pořádně spojily.

Suroviny na plněná vejce

  • 6 čerstvých vajec
  • 4 – 5 lžic zakysané smetany
  • 3 – 4 lžíce kvalitní majonézy
  • Hořčice
  • Sůl
  • Pepř
  • Moučkový cukr
  • Citronová šťáva
Fotografie: Unsplash

Příprava plněných vajec

Nejprve uvařte vejce natvrdo. Počítejte s tím, že na toto jídlo budete potřebovat vejce studená, tak si je připravte s dostatečným předstihem. Do vody ve které budete vejce vařit nasypte lžíci soli a přidejte lžíci vinného octa.

Díky tomu bude menší pravděpodobnost, že vejce při varu prasknou. Vejce vařte podle velikosti 10 – 12 minut. Oloupaná a vystydlá vejce rozkročte podélné na 12 půlek a vydejte z nich žloutky do misky.

Žloutky rozmačkejte vidličkou tak, aby v nich nebyly příliš velké kousky. Přidejte 2 – 3 lžíce zakysané smetany, 1 – 2 lžíce majonézy, trochu hořčice, sůl, černý pepř a trochu moučkového cukru. Důkladně promíchejte, ochutnejte a případně dochuťte podle vašich představ.

Každou polovinu vejce naplňte vzniklou hmotou a vložte ji na servírovací mísu. Do náplně, která zbyla přidejte podle chuti kysanou smetanu, majonézu, hořčici, sůl, pepř, moučkový cukr a případně i trochu citronové šťávy. Vznikne tak omáčka, kterou plněná vejce polejete.

Fotografie: Pixabay

Tipy na závěr

Pokud vám moučkový cukr do tohoto receptu zcela nesedí, můžete použít jemný kečup a dochutit náplň s ním. Náplň a omáčka pak budou mít trochu narůžovělou barvu. Stejně tak můžete přidat trochu mleté papriky, nebo jiného koření, které máte rádi.

Doporučujeme vyrobit náplň trochu hustší, než je natočeno ve videu. Nebude pak z bílků vytékat. Oku bude lahodit když naplněná vejce ozdobíte snítkou petrželky a kouskem barevné zeleniny, která pokrm barevné doladí.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]