Jestli vás už nenapadá, co byste mohli v neděli ke kávě upéct, máme pro vás jednu výbornou rychlovku, po které se jen zapráší.
Je tu podzim a to znamená, že všude bude velké množství jablek. A z nich se přece dělají ty úplně nejlepší dezerty. Pokud patříte mezi milovníky štrůdlů a dalších jablečných sladkostí, bude tento recept přesně pro vás. Těsto u tohoto moučníku vypadá, že bude vláčné, ale nedrobí se a vydrží dlouho čerstvé. Jako náplň můžete použít nejen jablka, ale vlastně cokoliv sladkého vás napadne, třeba marmeládu.
Co budete potřebovat na těsto
- 10 g kefíru
- 120 g másla
- 1 žloutek
- 2 lžíce cukru
- 300 g mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- špetka soli
Suroviny na náplň
- 6 jablek
- přibližně 3 polévkové lžíce cukru, kdo sladí víc, dá víc
- vanilkový cukr dle chuti
- 1 polévková lžíce másla
A jde se vařit
Oloupejte jablka a tři z nich nastrouhejte na hrubém struhadle. Na pánvi dejte rozpustit máslo, na to dejte nastrouhaná jablka, zasypte cukrem a promíchejte.
Za stálého míchání vařte asi 5 minut, dokud se nevypaří veškerá tekutina. Nechte vychladnout. Do teplého kefíru přidejte žloutek, sůl a cukr. Mouku prosejte a smíchejte s práškem do pečiva. Přidejte kousky másla a udělejte z toho drobenku.
Tekutou hmotu vlijte do drobenky a vypracujte těsto. To by mělo být měkké a elastické. Zakryjte utěrkou a dejte aspoň na 15 minut do chladu.
A je skoro hotovo
Těsto rozdělte na dvě části a každou rozvalte na přibližně 4 mm. Každý kus pomažte máslem a jablečnou náplní. Srolujte z těsta váleček a nakrájejte ho na stejně velké kousky. Ty rozložte na plech, který jste si před tím vyložili pečícím papírem. A pomažte je rozšlehaným žloutkem. Pečte na 180 stupňů asi 20 minut. Přejeme vám dobrou chuť!