Křupavá drobenka na pořádné vrstvě lesního ovoce a sladkého tvarohu: To jsou hlavní lákadla nejlepšího koláče na světě

Ten nejlahodnější kus koláče pod sluncem si můžete upéct i vy doma. Je plný tvarohu a sladkého ovoce a na povrchu leží křupavá drobenková krusta.

Pořádný kus tvarohového dortu s lesním ovocem a křupavou drobenkou na vrchu se perfektně hodí k šálku voňavého čaje nebo kávy. Je v něm pouze minimum cukru. O veškerou sladkost se postará plnotučný tvaroh, vanilka a hlavně spousta lesního ovoce. I když se proto zdá být tento koláč hutný, nijak výrazně se nepodepíše ani na vaší štíhlé linii.

Tvarohový koláč s lesním ovocem připravíte z následujících přísad:

Na těsto:

  • Hladká mouka – 350 g
  • moučkový cukr – 100 g
  • máslo – 120 g
  • vajíčko – 1 ks
  • prášek do pečiva – 1 lžička
  • sůl – 1 špetka
  • kurkuma – 1/3 lžičky (volitelné)
  • vanilkový cukr – 1 lžička
  • studená voda – 4 lžíce
Fotografie: Piqsels

Na náplň:

  • Tvaroh – 400 g
  • vajíčko – 2 ks
  • cukr – 100 g
  • krupice – 1,5 lžíce
  • vanilkový cukr – 1 lžička
  • bobulové ovoce (borůvky, brusinky, maliny, jahody) – 200 g
  • kukuřičný škrob nebo hladká mouka – 1 lžíce

Při přípravě těsta postupujte následujícím způsobem

Do hluboké mísy prosejte přes jemné síto hladkou mouku, přidejte prášek do pečiva a trochu kurkumy, která dodá těstu krásně zlatavou barvu. Dochuťte špetkou soli, moučkovým a vanilkovým cukrem a přidejte také na kostičky pokrájené vychlazené máslo. Všechny ingredience propracujte buďto rukama, anebo lépe kuchyňským robotem.

Fotografie: Unsplash

Je důležité, aby máslo během práce nezačalo tát, jinak získáte namísto drobenkového těsta rozpadavou a nesoudržnou hmotu. Těsto lze také zpracovat vidličkou, anebo prosekávat příborovým nožem. Zvolte si ten způsob, který se vám bude zamlouvat nejvíce. Robot je ale ze všeho nejlepší.

Nakonec přidejte do těsta jedno vajíčko, které dobře zapracujte a vytvořte homogenní těsto. Pokud by stále bylo příliš drobivé, přidejte k němu trochu ledové vody. My jsme přidali čtyři polévkové lžíce. Těsto pak rozdělte na dvě poloviny, z každé utvořte kouli, kterou zabalte do igelitového sáčku a vložte na jednu hodinu do mrazáku vychladnout.

Připravte náplň a sestavte koláč

Zatímco se těsto mrazí, vypracujte tvarohovou náplň. Tvaroh vložte do hluboké misky, přidejte vanilkový i obyčejný cukr, vyklepněte k němu dvě vajíčka a přidejte lžíci krupice a všechny přísady důkladně vyšlehejte do hladké a krémové směsi.

Plech na pečení vyložte pečicím papírem. Těsto vyndejte z mrazáku a jeden kus nastrouhejte na hrubém struhadle. Drobky pak vsypte do plechu a rozprostřete ho do rovnoměrné vrstvy. Na tu pak vyklopte tvarohovou náplň a opět ji rozetřete po celé ploše těsta. Navrch vyskládejte lesní plody nebo jakékoliv jiné bobulovité ovoce (poslouží maliny, třešně, borůvky, jahody atd.). Pokud máte ovoce mražené, před přidáním na koláč ho obalte v kukuřičném škrobu nebo v hladké mouce.

Nakonec nastrouhejte nahrubo druhý kus těsta, posypejte jím povrch koláče a vložte ho do trouby rozehřáté na teplotu 180 °C. Pečte dobrotu po dobu kolem 35 až 40 minut. Když je drobenka na povrchu krásně zlatavá a křupavá, vyndejte koláč z trouby a nechte ho zchladnout. Povrch dortu posypejte moučkovým cukrem, nakrájejte ho na porce a podávejte.