Často vaříme nebo připravujeme jídla z moderních surovin, jako je avokádo, chia semínka a jiné, ale často zapomínáme na staré potraviny, jako řepa a cibule.
Pokud máte rádi saláty, věřte, že tento bude patřit mezi ty nejoblíbenější. Nejedná se o salát, díky kterému se v létě ochladíte, ale jedná se o salát, díky kterému se v zimním období zahřejete. Navíc je levný a velmi chutný. Jeho chuť dokáže uspokojit každého strávníka, také dodá potřebné minerály a vitamíny, které bychom měli tělu dopřát především v zimním období.
Ingredience pro přípravu salátu
- 430 gramů červené řepy
- 250 gramů cibule
- 2 stroužky česneku
- 10 mililitrů olivového oleje
- 2 kusy vejce
- petržel jeden svazek
- sůl podle chuti
- pepř podle chuti
Něco málo o červené řepě
Červená řepa je takový zázrak přírody. Dokáže detoxikovat játra a celý organismus. Podporuje imunitu, čistí krev, podporuje tvorbu červených krvinek, takže je ideální pro lidi, kteří jsou chudokrevní. Dále pomáhá v boji s chronickým zánětem, zlepšuje stav trávicího traktu, zpomaluje dělení a růst nádorových buněk, pomáhá s hubnutím, hodí se na slaný a sladký způsob a mnoho jiných. Jednoznačně bychom si červenou řepu měli dopřát v jídelníčku pravidelně. Nyní už se ale vrhneme na samotnou přípravu této pochoutky.
Postup přípravy salátu
Nyní oloupejte cibuli a nakrájejte ji na měsíčky. Vezměte si pánev a na slunečnicovém oleji ji osmažte do zlatova. Následně oloupejte dva stroužky česneku a rozmačkejte je nebo je rozkrájejte. Přidejte k cibuli a chvíli opékejte. Česnek nesmí ztmavnout, jinak bude hořký. Dále si připravte větší hrnec a napusťte ho vodou. Vložte do něj umyté řepy i se slupkou a uvařte doměkka.
Jakmile bude řepa uvařená, poznáte jednoduše, píchnete do ní vidličkou. Následně slijte vodu a nechte řepu mírně ochladit, a to tak, abyste ji udrželi v rukou. Oloupejte ji a nastrouhejte na hrubém struhadle. Nyní řepu dejte na pánev k cibuli a česneku a pět minut ji opékejte. Mezi tím si vezměte jiný hrnec a vložte do něj vejce. Uvařte je na tvrdo a poté je nakrájejte nebo nastrouhejte na hrubém struhadle.
Závěrečná příprava salátu
Jakmile nastrouháte vejce, přidejte je k řepě a zbylým surovinám. Můžete také přidat další produkty, například bazalku, majoránku, nebo klidně i bílý jogurt, majonézu nebo něco jiného podle vaší chuti. Salát se hodí ke kuřecímu masu a bramborám, ale také k rizotu a jiným jídlům. Klidně si jej můžete dopřát pouze s pečivem.