Ačkoliv hřebíček tvoří nedílnou součást vánoční atmosféry, disponuje kromě neodolatelné vůně také mnoha zdravotními benefity.
Se hřebíčkem se většinou setkáváme o Vánocích, kdy své místo většinou zaujímá ve svařáku nebo v perníčkách. Ačkoliv ho mnoho lidí zná pouze pro své aroma, není to jediná věc, které toto koření přináší. Disponuje totiž mnoha zdravotními přínosy, jako jsou například antibakteriální a anestetické účinky, a v kombinaci s oloupanou cibulí dokáže vytvořit geniální chuť.
Hřebíček v tradiční medicíně
Hřebíček je již po staletí známý pro své jedinečné účinky především v tradiční medicíně, říká lékař Dan Brennan. Disponuje například antiseptickými, antibakteriálními, anestetickými (dokáže lokálně znecitlivět bolavé místo) a antibakteriálními vlastnostmi, díky kterým může člověku významně pomoci například s nachlazením. Toto koření navíc podporuje trávení a zvyšuje chuť k jídlu, takže pokud vás trápí problémy spojené s trávícím systém, mohl by vám od nich hřebíček minimálně ulehčit.
V tradiční medicíně se hřebíček používá také při revmatismu, na léčbu plísňových onemocnění a v některých případech dokonce jako mírné afrodiziakum. V Indii je například označován za koření, které dokáže významně zlepšit srdeční funkci.
Aby toho nebylo málo, hřebíček je navíc silným přírodním analgetikem, což znamená, že dokáže rychleji vyléčit škrábance a řezné rány.
Oloupaná cibule s hřebíčky
Málokdo si dokáže představit vánoční perníčky nebo svařené víno bez hřebíčku. Pokud však chcete od tohoto koření více, někteří kuchaři doporučují během vaření udělat tento tajný trik – zapíchat do oloupané cibule několik hřebíčků.
Nepoužívejte jich však příliš mnoho, stačí pět až šest kousků. Cibuli lze následně použít do polévky, vařeného či pečeného zelí nebo obecně do všech pokrmů, kterým chcete dodat kouzelnou chuť. Opravdu to stojí za to.
Aby toho ovšem nebylo málo, hřebíček má také velmi originální využití v Anglii, kde jej Britové dávají zapíchnutý v pomeranči během soudních procesů do soudní síně. Věří totiž, že vůně citrusových plodů a hřebíčku pomáhá soudcům správně a spravedlivě rozhodovat.
Zdroj: WebMD, TheSpruceEats