Rumunská kuchyně nabízí mnoho skvělých pokrmů a právě tyto tradiční masové špalíčky se díky své specifické chuti řadí mezi jeden z nich.
Tyto tradiční masové špalíčky přezdívané mititei jsou významnou pochoutkou rumunské kuchyně, která si pro své specifické chutě a postupy získala velké oblíbenosti po celém světě. Jedinečnost pokrmů z této země se skrývá především v koření, které tamní kuchaři ve svých pokrmech hojně využívají. Abyste kousek Rumunska ochutnali i vy, na nic nečekejte a vrhněte se do příprav níže.
Rumunské masové špalíčky mititei
Pokud vás láká připravit si doma něco netradičního, tak právě masové špalíčky mititei by pro vás mohli být tím pravým ořechovým. Recept pochází z rumunské kuchyně a přestože přináší mnoho neznámých chutí, zvládne jej připravit každý vášnivý kuchař či kuchařka. Abyste ovšem dosáhli správného výsledku, snažte se dodržovat jednotlivé kroky v níže uvedeném postupu. Budete k tomu potřebovat následující ingredience:
- 300 gramů vepřové krkovice
- 700 gramů hovězího masa
- 350 mililitrů kostního bujónu
- 22 gramů soli
- 10 stroužků česneku
- 1 čajová lžička mletého černého pepře
- 1 čajová lžička sušeného tymiánu
- 6 ks jalovcové bobule
- 1 čajová lžička semen koriandru
- 1 čajová lžička drceného kmínu
- 2 lžíce červené papriky
- 1 čajová lžička jedlé sody
Postup pro přípravu:
- Nejprve si připravte hovězí a vepřovou krkovici, maso nakrájejte na kostky a posléze jej rozemelte společně s každým stroužkem česneku mlýnkem na maso.
- Jakmile budete mít hotovo, připravte si všechno koření a v hmoždíři jej rozdrťte na prášek.
- Maso si nyní ručně nebo za pomocí elektrického hnětače pořádně uhněťte a po pár minutách k němu přidejte rozdrcené koření spolu s jedlou sodou. Znovu jej prohněťte – pokud to jde ztuha, můžete maso zředit vývarem či ledovou vodou.
- Výslednou hmotu následně přikryjte potravinářskou fólií a vložte přes noc do lednice. Další den ji nechte zteplat na pokojovou teplotu a poté maso promíchejte, aby se provzdušnilo.
- Pro správný tvar výsledných špalíčků si připravte igelitový sáček nebo zdobící pytlík a vložte do něj masovou hmotu. Tu poté vymačkejte v podobě silnějších delších linií na nepřilnavou pracovní plochu (špalíčky nesmí být příliš tenké, jinak by se během smažení příliš vysušili).
- Masové linie nyní nakrájejte na menší kousky cca po deseti centimetrech, namažte je olejem a poté je vložte ještě na chvíli vychladit do lednice. Použít můžete plech, abyste je posléze mohli rovnou vložit do trouby.
- Jakmile špalíčky vychladnou, vložte je do rozpálené trouby a pečte, dokud maso nebude hotové.
- A máte hotovo, dobrou chuť!