Asi každý si pamatuje, že jeho babička dělávala k nedělnímu obědu sekanou. A dost možná jste jí na chuť přišli až o něco později.
Sekaná patří už dlouhá léta k nejoblíbenějšímu pokrmu. Dost možná ji často dělá i vaše maminka nebo babička, protože její příprava je velice jednoduchá. Dokonce nebudete potřebovat ani moc surovin. Rozhodně nemusíte brát nejdražší kuřecí maso, dejte raději přednost stehnům. Stehna totiž mají sytější chuť a mají potřebné množství tuku.
Co budete potřebovat
- 1 kg kuřecího mletého masa
- 1 cibuli
- 200 ml mléka
- 150 g mletého sýra
- 1 lžičku papriky
- 20 g másla
- 2 mrkve
- 100 g ovesných vloček
- 4 vejce
- 50 ml kečupu
- dle chuti sůl, pepř a tymián
Nic na tom není
Nejprve si ovesné vločky zalijte mlékem, promíchejte a nechte 15 minut nabobtnat. Mezitím si připravte zbytek ingrediencí. Sýr si nakrájejte na malé kostičky, mrkev nastrouhejte na hrubém struhadle, cibuli nakrájejte nadrobno, a vejce rozšlehejte s veškerým kořením. Mleté maso přendejte do nádoby, přidejte všechny uvedené ingredience a pořádně rukama promíchejte.
A je skoro hotovo
Jakmile to budete mít pořádně promíchané, vymažte si zapékací formu máslem. Do ní poté vložte mleté maso a přikryjte alobalem. Dejte si předehřát troubu na 180 stupňů a jakmile bude připravená, vložte do ní zapékací formu. Pečte přibližně 40 minut. Jakmile uběhne 40 minut, potřete sekanou kečupem.
Poté vložte formu opět do trouby, ale odstraňte alobal. Odkryté pečte ještě dalších 10 minut. Tak a sekanou máte hotovou. Jako přílohu můžete udělat například brambory nebo si ji dejte pouze s chlebem. Určitě budete všichni spokojení. Přejeme vám dobrou chuť.