Tvarohové dezerty jsou oblíbené. Není divu. Jsou většinou vláčné, křehké a úžasně voňavé. Tento dezert je podobný českým koláčům.
Tvaroh je sytá potravina, která obsahuje spoustu bílkovin, minerálních látek a vitaminu. Je bohatý na vápník. Z toho důvodu se doporučuje jeho konzumace hlavně pro malé děti a lidi trpící osteoporózou. Jíst ho však může kdokoli. Takový tvarohový dezert není žádný hřích. Vlastně do těla díky němu doplníte spoustu potřebných a důležitých látek. A ještě si skvěle pochutnáte.
Připravte si suroviny
Potřebovat budete 150 gramů másla, 250 gramů hladké mouky, špetku soli, vanilkový lusk nebo vanilkový extrakt a jedno vejce. Dále připravte lžičku prášku do pečiva a 100 gramů cukru. Na náplň je potřeba 400 gramů tvarohu, 100 gramů cukru, 80 gramů másla, tři vejce a opět vanilka. Cukr se dá vždy nahradit přírodními sladidly. Důležité je vyndat si nejprve máslo z lednice, aby změklo.
Změklé máslo poté smíchejte s cukrem a vejcem. Do směsi vsypte prosátou mouku, prášek do pečiva a vanilku dle chuti. Přidejte také špetku soli a vypracujte hladké těsto. To následně vložte do sáčku nebo zabalte do potravinové fólie a dejte na 30 minut do lednice. Po uplynutí této doby těsto rozválejte a dejte do pečící formy. Tu je vhodné vyložit pečícím papírem nebo vymazat máslem.
Připravte náplň
Tvaroh je nutné vyšlehat s cukrem, máslem a vejci. Dle chuti přidejte také vanilkový extrakt a pečlivě promíchejte. Pokud máte rádi v tvarohu ještě nastrouhanou kůru z citronu, můžete ji přidat také. Pak náplň vylijte na těsto. Takto připravený koláč vložte do předem vyhřáté trouby na 180 stupňů. Pečte asi 40 nebo 50 minut dle trouby. Po upečení z trouby vyndejte a nechte vychladnout.
Před podáváním posypte moučkovým cukrem. Koláč má opravdu jemnou náplň, která se rozplývá v ústech. Dezert je vhodný ke kávě nebo čaji. Na talíři můžete dozdobit ušlehanou smetanou a snítkou máty. Případně lze upečený koláč také posypat kakaem. Záleží hlavně na vašich chuťových preferencích. Koláč lze připravit v dortové formě i menším pekáči. Lišit se bude v závěru jen tvarem.