Pokud dostanete chuť na exotické chutě, pak nemusíte hned chodit do restaurace. Například mexické tacos si hravě připravíte doma i s tortillami.
Říká se, že cizí zemi nepoznáte, dokud se skrze ni neprojíte. A něco podobného si můžete dopřát i ve chvíli, kdy sotva vytáhnete paty za humna. Mnohé exotické speciality se totiž připravují mnohem jednodušeji, než by nás nejspíš kdy napadlo. Například domácí tortilly s bramborovou náplní budete mít na stole opravdu rychle přitom si vystačíte se základními surovinami i kuchyňským nářadím. Zjistěte, jak na placky a náplň.
Jak připravit domácí tortilly
Začneme receptem na tortilly. Můžete je samozřejmě koupit v obchodě, ale pokud vás odrazuje jejich cena anebo velké množství přidaných látek, pak bude domácí výroba tou nejjednodušší cestou k tomu, aby se tato mexická specialita dostala i na váš stůl. A co budete potřebovat?
- 150 gramů hladké mouky
- 80 ml vody
- 15 ml oleje
- půl lžičky prášku do pečiva
- čtvrtina lžičky soli
Nejdříve si najděte dostatečně velkou mísu. Nasypte do ní 150 gramů hladké mouky a promíchejte ji s práškem do pečiva. Poté přidejte 80 ml vody, 15 ml oleje (použijte řepkový nebo olivový) a čtvrtinu lžičky soli. Dohromady vše pečlivě zpracujte. Výsledkem by mělo být tužší těsto. Tak tuhé, že si ve finální fázi přípravy už jen s vařečkou neporadíte, ale budete ho muset hníst rukama. Hotové je tehdy, když přestane lepit.
Těsto na tortilly nechte odležet
Aby se lepek v mouce uvolnil a tortilly se poté daly bez potíží opéct, nechte je 15 minut odležet. Během této doby přetáhněte přes misku potravinářskou fólii, aby těsto neoschlo. Připravit si ho můžete také dopředu a uložit do lednice. Tady by nemělo zůstat déle než 48 hodin. Před použitím ho však opět nechte zahřát na pokojovou teplotu. Bude se vám s ním potom mnohem lépe pracovat, to se spolehněte.
Recept na domácí tortilly – postup
Jakmile potřebná doba odležení těsta uplyne, vyklopte ho na pracovní plochu a ještě 5 minut důkladně hněťte. Následně ho rozdělte na 5 stejných částí a z každé z nich vyválejte tenkou placku. Měla by být skoro průhledná – přesně tak má totiž vypadat pravá tortilla. A jak tortilly připravit dál? Rozpalte pánev, které nevadí příprava surovin nasucho (některé dražší teflonové modely s indikátorem zahřátí by s tím bohužel mohly mít problém).
Tortilly položte na rozpálenou plochu a nasucho opékejte. Tři minuty z každé strany by měly stačit. Mouka se propeče a na tortille zůstanou tmavší tečky v místě, kde se těsto při pečení částečně nafouklo a poté zase splasklo. Jakmile budete mít tortillu hotovou, přesuňte ji na plochý talíř a stejným způsobem připravte i další čtyři. A nakonec už jen zbývá je naplnit vhodnou směsí. Naučte se tu autentickou bramborovou.
Bramborová směs do tortill
I když známe tortilly spíše jako moučné placky naplněné mletým masem, ve skutečnosti získáte mnohem autentičtější mexický prožitek ve chvíli, kdy se rozhodnete vsadit na náplň z brambor. A co budete k přípravě náplně potřebovat?
- 300 gramů brambor
- 1 střední cibule
- podle chuti pepř
- podle chuti koriandrová nať (nejlépe čerstvá)
- podle potřeby kečup
- podle potřeby mozzarella
- podle potřeby máslo
- 30 ml oleje
- 1 lžička chilli
- půl lžičky soli
Jak na přípravu náplně
Brambory oloupejte, nakrájejte na menší kousky a nechte uvařit doměkka. Poté je rozmělněte na kaši. Cibuli nakrájejte na kolečka a lehce opečte na pánvi společně s vločkami chilli papriček. Osmažte dozlatova, přidejte pepř, ještě jednou promíchejte a přidejte k bramborám. Poté nasekejte čerstvý koriandr (pokud ho nemáte, použijte místo něj hladkolistou petržel).
Nakonec přidejte sůl a promíchejte. Mozarellu nastrouhejte a můžete začít tortilly kompletovat. Každou z nich z jedné strany potřete kečupem, posypte sýrem a naplňte bramborou náplní. Vraťte na pánvičku, na které jste předtím rozehřáli trochu másla (pokud nechcete, aby se vám přepalovalo, zvolte to přepuštěné). Tortilly opečte dozlatova z obou stran a podávejte ještě teplé. Nejlépe k nim chutná zeleninový salát.