Pokud máte rádi spíše slané pokrmy než ty slané, ale zároveň rádi pečete, mohou pro vás tyto koláčky být dokonalým řešením. Navíc je zvládne naprosto každý.
Máte chuť si něco dobrého upéct, ale sladká jídla vás již na nějakou dobu omrzela? Nemusíte si zoufat, můžete jednoduše zvolit něco trošku méně tradičního. Jako jsou tyto lahodné koláčky plněné houbami. Nejen, že jsou velice jednoduché na přípravu a ani skoro nic nestojí. Zároveň se hodí na mnoho příležitostí a pokud tedy čekáte návštěvu, již víte, co jim můžete připravit.
Ingredience a postup přípravy těsta
Budete potřebovat:
- Půl kila hladké mouky
- Půl kila hub dle vašeho uvážení
- Jednu lžíci cukru
- Čtyři lžíce slunečnicového oleje
- Jednu lžičku soli
- Jednu středně velkou cibuli
- Potravinářskou fólii
- Jednu větší mísu
- Nůž
- Pánev
- Vál
- Válec
Nejprve si vezměte jednu větší mísu na zadělání těsta. Vsypte do ní nejprve mouku a následně přidejte i trochu vody, sůl, cukr a začněte hníst těsto. Dělejte to do té doby, než vám vznikne krásná jednolitá směs, jež se bude mírně lepit. Následně celé těsto zabalte do potravinové fólie a nechejte jej odležet alespoň po dobu dvaceti minut.
Hodí se ke každé příležitosti
Mezitím, než se vám těsto pořádně odleží, se můžete vrhnout na přípravu cibule a hub. Z cibule nejprve odřízněte okraje na obou stranách a poté ji pořádně oloupejte z povrchové slupky. Následně si vezměte nůž a cibuli nakrájejte na co nejdrobnější kousky. To samé proveďte i s houbami, které předtím ale důkladně umyjete pod studenou vodou.
Vezměte si pánev a vložte do ní jednu polévkovou lžíci oleje. Nechejte jej rozehřát a následně na pánev přidejte i cibuli s houbami. Cibuli smažte, dokud vám nezesklovatí a v ten samý moment by měly být i houby. Přidejte i trochu soli dle vaší chuti. Jakmile to budete mít, nechejte cibuli vychladnout a zaměřte se na těsto. To můžete rozdělit na cca deset stejných kousků.
Každý kousek si následně vezměte a rozvalte ho s pomocí válce na tenkou vrstvu. Vložte na těsto nádivku vytvořenou z hub a cibule a pořádně ji rozetřete, ať se dostane všude. Následně celé těsto stočte do rolády a tu zaviňte do tvaru koláčku. Všechny takto vytvořené koláče následně potřete olejem. Nyní pánev rozpalte na sucho a vložte do ní několik koláčků najednou. Smažte je pomalu z každé strany dozlatova, dokud nebudou hotové. Následně je můžete okamžitě podávat. Dobrou chuť!