Nadýchané koláčky jako od babičky, které se vám budou rozplývat na jazyku

Malé nadýchané koláčky uměly snad všechny naše babičky. Každá měla svůj speciální tajný recept a kouzelně provoněnou kuchyni. Vy nyní můžete také.

Koláče a koláčky jsou součástí našich snídaní nebo svačin již dlouhá léta. Existují tisíce receptů a každý má ty své oblíbené. Můžeme je libovolně plnit a zdobit a jsou významným pokrmem různých svátků. Recept na tyto nadýchané koláčky vás překvapí svou jednoduchou přípravou, a i když postrádají náplň, nejsou vůbec vysušené. Naopak jsou jemné, voňavé a měkké a vaše kuchyně bude nádherně provoněná.

Pro přípravu nadýchaných koláčků budete potřebovat

  • 250 ml teplého mléka
  • Špetka soli
  • 2 lžíce cukru
  • 60 g másla
  • 1 ks vejce
  • 20 g čerstvého droždí (nebo 10 g sušeného)
  • 550 g mouky

Pro přípravu drobenky budete potřebovat

  • 150 g másla
  • 150 g cukru
  • 150 g mouky
  • Žloutek na pomazání

Příprava nadýchaných koláčků jako od babičky

Máslo rozpusťte, přidejte teplé mléko, vejce a droždí. Chvíli nechte odležet a mezitím si ve větší vyšší míse připravte prosátou mouku. K té nalijte směs s droždím a důkladně vymíchejte těsto. Přikryjte a na teplém místě nechte kynout přibližně jednu hodinu. Čas využijte pro přípravu drobenky.

Prosátou mouku smíchejte v misce s cukrem a máslem. Hmotu důkladně smíchejte a rozdrolte na drobenku. Když je těsto připravené, posypejte povrch moukou a vyválejte z těsta plát. Na ten naneste do poloviny drobenkovou směs, přehněte a znovu vyválejte. Tento postup zopakujte ještě jednou.

Vytvořit koláčky není vůbec složité

Vyválenou vrstvu rozkrájejte na čtverečky. Okraje ze všech stran spojte uprostřed a jemně stlačte. Doprostřed vložte mandli a nechejte na plechu ještě 10 minut odpočinout. Poté všechny koláčky potřete rozšlehaným vejcem a posypejte drobenkou. Můžete přidat i rozemleté oříšky, ty vám koláčky příjemně provoní.

Vložte do trouby předehřáté na 180 stupňů a pečte přibližně 20 až 30 minut. Každá trouba je jiná a vy už jistě tu svou znáte. Proto raději koláčky během pečení průběžně kontrolujte. Výsledkem budou neodolatelně voňavé a nadýchané koláčky, které budou z vašeho stolu rychle miznout. Dobrou chuť!

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]