Připravit kynuté těsto nebylo jednodušší. Pro vytvoření nejlepších koláčů a buchet

Zdlouhavé a pracné kynuté těsto už bude jen vzpomínkou. Nadýchané koláčky s náplní, jakou si vyberete, hravě zvládnete s tímto receptem.

Nic neprovoní kuchyni tak, jako čerstvě upečené koláče. Sladká vůně se line celým domovem a láká ke stolu všechny okolo. Kynuté těsto je jedno z pracnějších, ale výsledek stojí vždy za trochu úsilí. Navíc je toto těsto využitelné v mnoha podobách. Můžete si připravit koláčky, buchty, mazanec nebo závin. S těstem se musíte spřátelit a přijít na to, jak s ním pracovat, ale když tyto kroky zvládnete, máte možnost využít jeho úžasné kvality a nenapodobitelnou chuť.

Pro přípravu kynutého těsta budete potřebovat

  • 1 polévková lžíce másla
  • 1 polévková lžíce cukru
  • 3 hrnky mouky
  • 1 hrnek mléka nebo vody
  • 1–2 vejce
  • Špetka soli
  • 15 g sušeného droždí
Fotografie: Pexels

Kynuté těsto není žádná věda

Při přípravě kynutého těsta byste měli dodržet pár pravidel. Při volbě mouky nešetřete a vyberte vždy tu nejkvalitnější. Dejte si pozor na teplotu a vlhkost v místnosti. Potraviny by měly mít vždy pokojovou teplotu. Pokud jste zapomněli, mírně mléko zahřejte. Těsto můžete propracovávat pomocí vařečky nebo jednodušeji v kuchyňském robotu. Pokud je tužší, přemístěte ho na pracovní plochu a ručně zpracujte. Těsto by se nemělo lepit na desku, mělo by být hladké a netrhat se. Nejdůležitější je praxe, po pár přípravách z vás bude mistr.

Příprava nejjednoduššího kynutého těsta

Dříve, než začnete se samotnou přípravou, přichystejte si ingredience. Všechny by měly mít pokojovou teplotu, aby mělo těsto ty nejlepší podmínky pro kynutí. Mouku prosejte a máslo rozpusťte. Připravte si větší a vyšší mísu, ve které se vám těsto bude dobře zpracovávat.

Mléko mírně ohřejte a rozmíchejte v něm vejce. V připravené míse smíchejte sušené droždí s cukrem a zalijte směsí z mléka. Dobře promíchejte a přidejte část prosáté mouky. Začněte propracovávat těsto a po částech přidávejte další díl mouky. Rozpuštěné máslo nalijte do mísy a důkladně zapracujte do těsta. Nakonec přisypejte poslední část mouky a naposledy dobře zpracujte.

Dostatek odpočinku zajistí perfektní vykynutí

V téhle podobě je těsto připraveno k odpočinku. Nechejte ho kynout na dostatečně teplém místě po dobu přibližně 2-3 hodin. Poté už můžete začít tvořit. Doporučuje se ještě proces jednoho kynutí, kdy připravený moučník necháte na plechu chvíli odpočívat, než ho vložíte do trouby. Dobrou chuť!

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]