Zdravá jídla nemusí být nutně drahá a bez chuti. Připravit v troubě si můžete jakýkoli druh masa společně s přílohou. Užít jídlo si můžete i na dietě.
Toužíte po zdravější kuchyni, ale představujete si zdravé pokrmy pouze jako zrní pro slepice? To je mylný dojem, který má většina lidí, proto se také většinou ke vhodnější stravě nikdy neuchýlí. Kvalitní potraviny a jídla, která lze zařadit do stravy vhodné pro naše tělo i mysl, nemusí být bez chuti, drahá nebo dokonce jen o zelenině. Vůbec ne.
Vyvážená kombinace všech surovin
Zkuste si připravit oběd nebo večeři podle následujícího receptu, sami se přesvědčíte, jak jednoduché, rychlé a chutné je vařit si zdravě. Vyvážená kombinace masa, přílohy a oblohy si získá vaše chutě a vůbec vás nenapadne, že jste nyní na cestě ke zdravému jídelníčku.
Ingredience pro přípravu pokrmu
Na zapečená kuřecí stehna na bramborách se salátem z čínského zelí, avokáda a rajčat budete potřebovat následující suroviny.
- 9 ks horních kuřecích stehen
- 3 ks brambor
- 7 PL oleje
- 4 PL sójové omáčky
- 3 PL medu
- Sůl a pepř podle chuti
- Čínské zelí
- 1 ks okurky
- 1 ks rajčete
- 1 ks žlutého rajčete
- 1 ks avokáda
- 1 ks červené cibule
- 1 svazek petrželky
- 1 svazek kopru
- Hrubozrnnou hořčici
Postup na přípravu kuřecích stehen se zapečenými bramborami
Každý kus kuřecího masa je vždy potřeba nejdříve očistit od zbytků peří. Použijte pinzetu, bude se vám s ní nejlépe manipulovat. Maso omyjte a vyskládejte vedle sebe do jedné velké mísy.
Osolte, opepřete a přidejte sójovou omáčku, med a rostlinný olej. Nyní vše pečlivě promíchejte pomocí rukou, aby se marináda dostala do všech koutů masa. Zakryjte utěrkou nebo fólií. Uložte na 15 minut do lednice.
Brambory oloupejte a nakrájejte nebo nastrouhejte na tenké plátky, aby se dobře propekly a nezůstaly pod masem syrové. Zasypte solí a pepřem podle chuti a ochucená kolečka vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem. Na brambory pak vložte připravená stehna z lednice. Zbytek marinády z masa, který vám zůstal v míse, pomocí mašlovačky naneste na maso a brambory. Nyní můžete celý plech vložit do předem vyhřáté trouby na 180 stupňů. Pečte 35-40 minut.
Než se vám maso s bramborami upečou, připravte si salát. Veškerou zeleninu očistěte a umyjte. Čínské zelí nakrájejte na menší kousky, vložte do mísy a přidejte okurku, rajčata, vypeckované avokádo a červenou cibuli s najemno nasekanou petrželkou.
Salát zakápněte rostlinným olejem, osolte a přidejte půl lžičky francouzské hořčice a opět vše důkladně promíchejte, aby se všechny chutě krásně spojily. Jakmile je maso s bramborami upečené, servírujte se zeleninovým salátem a posypte jemně nasekaným koprem.