Jak připravit delikatesní čokoládovou polevu během deseti minut

Poleva je to, co dodá každému dezertu ten pravý šmrnc. Nejen, že má lepší chuť, navíc celý výtvor i lépe vypadá a na talíř se o to lépe servíruje. 

Máte rádi čokoládovou polevu? Hodí se na spoustu věcí, které chcete jakýmkoliv způsobem zdokonalit. Pokud si koupíte zmrzlinu a chystáte se na pohár, nebo jste dopekli dezert a něco vám na něm chybí, s tím vším vám čokoládová poleva pomůže. A připravovaná doma je daleko výhodnější, než když si koupíte obyčejný (a mnohdy drahý) topping z obchodu.

Ingredience a postup přípravy polevy

Budete potřebovat:

  • Sto gramů kakaa
  • Dvě stě třicet mililitrů kvalitního plnotučného mléka
  • Sto gramů cukru
  • Padesát gramů másla
  • Síto
  • Dva hrnce či hrnec a mísu
  • Stěrku

Velkou výhodou tohoto receptu je, že většinu věcí máte dost pravděpodobně doma. To znamená, že pokud chcete jen něco na poslední chvíli doladit, nemusíte ani nikam chodit a máte vše po ruce. Navíc toho ani moc nespotřebujete a ve výsledku vás to vyjde dost levně. Co se týče přípravy polevy, měli byste začít nejprve kakaem.

Vše máte jednoduše a do chvilky hotovo

Kakao nemůžete jen tak hodit do mísy či hrnce, nejprve je potřeba si vzít klasické síto a kakao přes něj prosít. Díky tomuto kroku značně omezíte tvorbu hrudek, které by jinak mohly celou polevu zkazit. Bude krásně hladká a lesklá. Nyní si připravte vodní lázeň, kterou můžete udělat buď ze dvou hrnců a nebo z hrnce a tepelně odolné misky.

Do hrnce napusťte vodu a dejte jej na sporák. Zapněte a vyčkejte, než voda dojde k varu, poté ztište. V tomto momentu do vody vložte druhý hrnec/misku a nasypejte kakao s cukrem. S pomocí stěrky obojí promíchejte dohromady a pomalu začněte přilévat mléko. Mezitím samozřejmě neustále míchejte stěrkou, dokud se vám nevytvoří jednolitá hladká hmota.

Tato část je nejdůležitější, musíte být opatrní, aby se vám v polevě nevytvořily kakaové hrudky. Poté nechejte ještě nějakou dobu provařit a sporák vypněte. Nakonec dodejte máslo a vmíchávejte jej, dokud se nerozpustí do celé směsi. Nyní máte hotovo, polevu můžete použít na cokoliv vás zrovna napadne. Dobrou chuť!

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]