Jedinečný recept na český medovník, po kterém se jen zapráší. Na přípravu je 10x jednodušší než ten klasický. Děti ho doslova milují a hotový je hned

Pokud má někdo z vašeho okolí v brzké době narozeniny nebo se chystá nějaká akce, můžete na tuto událost připravit velice jemný medovník, ze kterého budete vy i ostatní hosté překvapeni.

Jestliže vám nevadí strávit nějaký čas v kuchyni a připravit domácí medovník, můžete si vyzkoušet tento recept. K jeho výrobě pozvěte i ostatní členy domácnosti, užijte si společné vaření a poté i ochutnávku této sladkosti. Velikou výhodou je to, že poté, co vyzkoušíte tento recept na domácí medovník, už nikdy nebudete muset do cukrárny, abyste si koupili alespoň jeden kousek, protože doma můžete mít rovnou celý.

Potřebné suroviny na přípravu medovníku

  • 2 ks vejce
  • 150 gramů cukru
  • 80 gramů másla
  • 50 gramů medu
  • 350 gramů mouky
  • vanilin
  • 1 polévková lžička sody

Na krém: 

  • 180 gramů cukru
  • 500 ml mléka
  • 1 ks vejce
  • 40 gramů mouky
  • 70 gramů másla
  • vanilin

Na polevu:

  • 2,5 lžíce kakaa
  • 45 gramů másla
  • 1,5 lžíce zakysané smetany
  • 3 polévkové lžíce cukru

Postup, jak udělat těsto na medovník

Těsto je potřeba připravovat ve vodní lázni. Tu vytvoříte tak, že si do většího hrnce nalijete horkou vodu a do této vodní lázně ponoříte mísu. Do mísy si dejte máslo a chvilku počkejte, než se rozpustí. Dále přidejte cukr, vejce a med. Vše míchejte přibližně 5 minut a poté vmíchejte jedlou sodu. Nakonec vyndejte mísu s ingrediencemi z vodní lázně a počkejte, než vše trochu vychladne. Pokud byste chtěli vodní lázeň udělat jinak, vezměte větší hrnec, nalijte do něj vodu a přiveďte k varu. Do tohoto velkého dejte menší hrnec, v němž budete míchat suroviny.

Fotografie: Freepik

Poté prosejte přes sítko mouku a postupně ji přidávejte do mísy k ostatním surovinám. Následně je potřeba obsah mísy zpracovat do těsta. Vytvořené těsto nechte v míse, zakryjte jej čistou utěrkou a dejte ho stranou asi na 40 minut. Po uplynutí této doby rozdělte těsto na 3 díly a každé z nich vyválejte na tenké placky.

Fotografie: Pixabay

Nezapomínejte na to, že všechny by měly mít stejnou velikost. Každou placku přendejte jednotlivě na plech s pečícím papírem. Nakonec si předehřejte troubu na 190 °C a těsto dejte dovnitř péct na 5 minut. Až uběhne 5 minut, vyndejte plechy z trouby a každé těsto rozdělte ještě na polovinu. Celkem byste měli mít 6 kousků upečeného a vyváleného těsta. Okraje těsta odřízněte a dejte rozemlít.

Fotografie: Pixabay

Příprava krému není složitá

V momentě, kdy se pustíte do přípravy krému, vás nečeká mnoho práce. Stačí, když uvaříte veškeré suroviny na krém v jednom hrnci a jedinou ingredienci, kterou nebudete přidávat, je máslo. To vmíchejte rozpuštěné až poté, co vypnete sporák a hrnec dáte vychladnout. V daný moment je čas na přimíchání másla.

Fotografie: Freepik

Konečné práce s medovníkem

Abyste si připravili polevu, najděte si vhodný hrnec a dejte jej na plotnu. Do hrnce dejte kakao, máslo, zakysanou smetanu, cukr a uvařte. Míchejte, aby byla poleva krásně hladká a bez hrudek. Až zhoustne, je čas, abyste sporák vypnuli a hrnec dali stranou. Nyní máte všechny základní věci hotové a už vám bude pouze stačit, když dáte medovník dohromady.

Fotografie: Unsplash

Vezměte si první kousek těsta a na něj naneste krém, poté dejte opět těsto a znovu naneste krém. Takto postup opakujte, dokud nebudete mít poslední kousek těsta. Ten dejte navrch, zasypte rozemletými okraji a zalijte polevou. Tu nechte vytvrdnout a až poté nakrájejte medovník na kousky a můžete podávat.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]