Delikatesní sladký dort s ovocným nádechem třešní si můžete udělat doma i vy

Již při prvním kousnutí do tohoto dortu vaše chuťové pohárky poznají blaho vanilkového krému smíchaného s ovocnou třešňovou náplní. Jen si to zkuste. 

Jakmile je řeč o dortech, mnoho lidí si je automaticky objedná a nebo koupí v obchodě. Není přitom nad ten pocit, kdy si nějakou tu delikatesu v podobě dortu upečete sami. Nejen, že si tím vytvoříte krásné odpoledne plné relaxu a pečení, ale navíc tím můžete potěšit i své blízké. Ti rozhodně ocení, že jste se snažili, abyste jim udělali něco chutného, co jim projasní den.

Ingredience a postup přípravy těsta

Na těsto budete potřebovat:

  • Sto gramů kvalitního másla
  • Padesát gramů moučkového cukru
  • Sto padesát gramů hladké mouky
  • Dvacet pět gramů kakaa
  • Čtyři žloutky
  • Špetku soli
  • Jednu větší mísu
  • Kulatou formu na dort
  • Šlehač
  • Vál
  • Válec
  • Pečící papír
  • Fazolky na pečení
Fotografie: Pixabay

Na třešňovou náplň budete potřebovat:

  • Sedm set dvacet mililitrů kompotovaných třešní
  • Jeden sáček vanilkového pudinku
  • Mixér
  • Větší mísu
  • Hrnec
  • Ohnivzdornou nádobu
  • Potravinářskou fólii

Na tvarohový krém budete potřebovat:

  • Sto padesát gamů cukru
  • Jedno kilo tvarohu 40%
  • Sto gramů škrobu
  • Čtyři bílky
  • Jedno vejce
  • Jeden vanilkový lusk
  • Šlehač
  • Větší mísu

Na polevu budete potřebovat:

  • Sto dvacet mililitrů 33% smetany
  • Dvě stě gramů hořké čokolády
  • Dvacet gramů kokosového oleje
  • Hrnec

Vezměte si větší mísu a přes síto do ní prosejte mouku. Poté přidejte kakao, sůl a moučkový cukr. Promíchejte a rozklepněte čtyři vejce, oddělte bílky od žloutků a žloutky přidejte do mísy. Bílky si odložte na později. Máslo nakrájejte na kostky, přidejte do mísy také a s pomocí šlehače vyšlehejte do těsta, které ještě zpracujte rukama.

Fotografie: Unsplash

Přemístěte těsto na vál a s pomocí válečku jej rozválejte do velikosti vaší zvolené formy na dort. Formu vymažte máslem, těsto do ní vložte a nechejte na třicet minut odpočinout v lednici. Jakmile těsto vychladne, dejte na něj pečící papír a troubu si předehřejte na 180 stupňů. Vložte péct na cca dvanáct až patnáct minut, poté vyndejte a nechejte vychladnout. Nyní se vrhněte na přípravu třešňové směsi. Vezměte si pudink a přilijte do něj čtyři lžíce šťávy, ve které jsou třešně uchované.

Dort si zamilujete na první kousnutí

Zbylo šťávu přelijte do hrnce a přiveďte k varu, během toho pudink s trochou šťávy rozmixujte. Rozmixovanou směs přidejte do hrnce a dohromady vše provařte ještě asi další minutu. Přendejte do ohnivzdorné nádoby, přidejte třešně, promíchejte a zabalte do potravinářské fólie. Než náplň vychladne, můžete si udělat krém. Do větší mísy vložte tvaroh, škrob, cukr, dužinu z vanilkového lusku a bílky, které jste si předtím odložili.

Fotografie: Unsplash

Poté ještě rozklepněte jedno celé vejce a do mísy ho přidejte. Vše dohromady vyšlehejte a vytáhněte si formu s již upečeným těstem. Z vnější strany ji obalte potravinovou fólií a nalijte do ní nejprve jednu polovinu krému, na ten dejte třešňovou náplň a zakončete druhou polovinou krému. Tuto formu vložte do větší formy, která bude naplněna horkou vodou, jež bude sahat cca do poloviny formy původní.

Fotografie: Pixabay

Dohromady vložte upéct do trouby na čtyřicet pět minut. Po vytáhnutí dort přemístěte na mřížku, nechejte ještě dvě hodiny vychladnout a připravte čokoládovou polevu. Smetanu smíchejte s kokosovým olejem do hrnce a přiveďte k varu. Čokoládu natrhejte na kousky a přidejte do hrnce, dohromady vše provařte a celý dort s touto polevou zalijte. Po vychladnutí vložte do lednice zatuhnout a můžete podávat. Dobrou chuť!

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]