Metro dezert je nechvalně známý mnoha lidem hlavně díky jeho symbolice vůči prvnímu otevření metra v Praze. Tuto klasiku si můžete nyní udělat i doma.
Každý si rád jednou za čas zhřeší nad něčím sladkým a zrovna tento dezert má velkou výhodu v tom, že si pár kousků můžete klidně přibalit jen tak do práce. Navíc se dokonale hodí k večeru se seriálem či pro čas strávený s kamarádkou u kávy. Jeho využití je jen na vás, ale je zde garance, že v lednici vám nevydrží příliš dlouho. Na to je moc lahodný.
Ingredience a postup přípravy těsta
Na těsto budete potřebovat:
- Sto gramů sezamu
- Dvě stě padesát gramů kondenzovaného mléka
- Sto gramů kokosu
- A sto gramů sušenek dle vašeho výběru (jen nesmějí obsahovat žádný krém)
- Pánev
- Hlubokou mísu
- Mixér
- Stěrku
- Plech
- Pečící papír
Na polevu budete potřebovat:
- Dvě stě padesát gramů bílé čokolády
- Hlubokou misku
- Metličku
Vezměte si pánev a na sucho ji rozehřejte, poté na ni dejte sezamová semínka a začněte je pomalu pražit. Dávejte přitom pozor, aby se nezačaly přichytávat k pánvi. Je tedy lepší semínka celou dobu pečlivě míchat. To samé proveďte i s kokosem, který také během pražení postupně a nepřetržitě míchejte. Než obojí z pánve sundáte, je nutné, aby suroviny změnily svou barvu (ztmavly).
Recept je oproti jiným trochu netradiční
Cca jednu třetinu takto opražených semínek vložte do mixéru a rozdrťte nadrobno. Poté přendejte do hlubší mísy. Nerozmixovaný zbytek si odložte na později. Vezměte si sušenky a nalámejte je na kousky, poté vložte také do mixéru a rozdrťte. Smíchejte se zbytkem ingrediencí, dodejte kondenzované mléko a promíchejte stěrkou. Jakmile se vše spojí dohromady, stěrku odložte a rukama vytvarujte jednolité těsto.
Poté si vždy kousek těsta odlomte a udělejte z něj malé válečky přibližně stejného tvaru i velikosti. Plech si vystelte pečícím papírem a jednotlivé kousky na něj poklaďte. Připravte si polevu, k čemuž budete potřebovat hlubokou misku, do které nalámete bílou čokoládu. Vytvořte si vodní lázeň a čokoládu kompletně rozpusťte, promíchávejte metličkou, aby v ní nebyly hrudky.
Jednotlivé válečky do mísy vkládejte a celé obalujte do čokolády. Opět dávejte zpět na plech a nechejte deset minut vychladnout. Přebytečnou čokoládu odstraňte nožem a nachystejte si zbytek odložených semínek a kokosu. Vždy poté konce sušenek namočte v polevě a v semínkách či kokosu. Vraťte zpět na plech a co vám z polevy zbylo využijte jako zdobení. Po pěti minutách můžete okamžitě podávat. Skladujte v lednici. Dobrou chuť!