Máte chuť na pořádný čokoládový dezert? Tento budete mít navíc i rychle hotový

Ne vždy má člověk chuť na kupované sladkosti z obchodu a přesně to je ideální čas na to, abyste si vyzkoušeli upéct něco domácího. Třeba lahodný čokoládový dezert. 

Máte volné odpoledne a nevíte jak nakládat s časem navíc? Každý má rád něco jiného, někdo si čte knížky, jiný člověk si jde zacvičit a nebo se třeba koukne na seriál. Pokud si ovšem chcete dát relaxační den u pečení, není nic lepšího, než zkusit nějaký rychlý a chutný dezert, jež si potom můžete v klidu sníst například u kafe. Navíc určitě potěšíte i své blízké, když jim dáte hotový výrobek vyzkoušet.

Ingredience a postup přípravy dezertu

Budete potřebovat:

  • Sto gramů kvalitního másla
  • Padesát gramů cukru
  • Sto gramů hořké čokolády
  • Jeden a půl šálku hladké mouky
  • Jednu čajovou lžičku prášku do pečiva
  • Dvě polévkové lžíce kakaa
  • Jednu čajovou lžičku vanilkového extraktu
  • Dvě stě padesát mililitrů plnotučného mléka
  • Padesát gramů moučkového cukru
  • Dvě stě mililitrů smetany ke šlehání
  • Osmdesát mililitrů plnotučného mléka
  • Sto gramů čokolády
  • Hrnec
  • Nůž
  • Misku
  • Metličku
  • Větší mísu
  • Rostlinný olej
  • Plech na pečení
  • Šlehač

Nejprve si nachystejte hrnec a nalijte do něj vodu, přemístěte na sporák a nechejte pomalu vařit. Mezitím s pomocí nože čokoládu nakrájejte na co nejmenší kousky, aby se ve vodní lázni dobře roztopily. Ještě před tím, než je ale dáte do hrnce, je vhoďte do misky a smíchejte s na kostičky nakrájeným máslem a cukrem. Tuto směs přendejte do hrnce, pomalu míchejte a vyčkejte, než se vše rozpustí. Do větší mísy nejprve prosejte mouku přes síto.

Recept je jednoduchý a rychlý

Tímto krokem zabráníte tomu, aby se vám ve výsledném těstě tvořily zbytečné hrudky. Poté přidejte i lžičku prášku do pečiva a veškeré kakao. Jakmile vše promícháte, tak přichází dokonalý čas na přilití vytvořené čokoládové směsi z hrnce. To ovšem dělejte pomalu a postupně, během toho samozřejmě míchejte. Jakmile to budete mít, tak ten samý postup opakujte i s dvě stě padesáti mililitry mléka. Teď už jen zbývá vanilkový extrakt, řádně promíchat a máte vytvořené základové těsto.

Vámi zvolený plech pořádně vymažte olejem a veškeré těsto na něj přeneste. Jelikož je trochu hustější, tak se jej nebojte důkladně rozprostřít do všech stran. Zároveň dbejte na to, abyste jej dobře zarovnali.

Troubu si předehřejte na 180 stupňů a plech s těstem do něj vložte na cca 25 až 30 minut. Dokud těsto nebude upečené, máte ideální čas na přípravu šlehačky a polevy. Do mísy nalijte veškerou smetanu ke šlehání a s pomocí šlehače ji vyšlehejte.

Během tohoto procesu postupně přisypávejte moučkový cukr, který by se v ní měl rozpustit. Jakmile ji budete mít, můžete se vrhnout na přípravu polevy. Vytvořte si vodní lázeň a v té rozpusťte čokoládu, jež smícháte s mlékem. Jakmile těsto bude hotové, nechejte jej vychladnout a poté jej potřete šlehačkou. Na závěr přelijte čokoládovou polevou a umístěte do ledničky alespoň na několik hodin. Poté můžete podávat. Dobrou chuť!

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]