Zbylá jablka jsem proměnila v luxusní koláč. Děti ho snědly na posezení a ještě ten den jsem dělala druhý

jablečný koláč

Hodně lidí si rádo v cukrárně dá jablečný koláč. Pro ty, kteří si ho raději upečou doma, je tu jedna jeho varianta, jenž je velmi netradiční, ale určitě stojí za to jí vyzkoušet.

Převážně na podzim či v zimě se často v obchodech objevují levnější jablka. Můžete je tak použít do různých ovocných salátů či si ho dát jen tak. Jablko je však dobrou ingrediencí také při pečení. Jablečný koláč je asi nejvíce tradičním dezertem, ve kterém jsou jablka. Díky tomuto skvělému a jednoduchému dezertu se tak naučíte jednu jeho zajímavou variantu.

Co budete potřebovat

  • 150 g zakysané smetany
  • 2 vaječné žloutky
  • 100 g cukru
  • 400 g mouky
  • lžičku prášku do pečiva
  • 200 g másla
  • 6 jablek
  • 1 vaječný bílek

Nejprve vypracujte těsto

V dostatečně veliké misce si smíchejte zakysanou smetanu, vaječné žloutky, cukr a důkladně vše promíchejte. Následně smíchejte mouku s práškem do pečiva a přes sítko obojí přidejte do samostatné misky. Do směsi mouky s práškem dejte ještě studené máslo a pomocí rukou vytvořte drobenku. Tu následně smíchejte se směsí smetany, žloutků a cukru. Tím byste měli vytvořit takové lehce pružné těsto.

Těsto

Nejjemnější koláč, který lze z jablek připravit: Ostatní dezerty se mohou jít rovnou zahrabat

Přichystejte náplň koláče

Těsto dejte na půl hodinky do lednice, ideálně přikryté potravinářskou fólií. Mezitím si oloupejte jablka od slupek, rozkrojte je napůl a odstraňte jádra a stopky. Těsto vyjměte z lednice a uválejte z něj dva čtverce. Na jednu vrstvu rozprostřete poloviny jablek tak, aby byly kousek od sebe. Mezery mezi nimi poté stačí potřít vaječným bílkem. Jablka pak ještě posypejte skořicí a vše přikryjte druhou vrstvou těsta, kterou na krajích a v mezerách mezi jablky spojíte.

hotový koláč

Koláč dejte péct

Rozehřejte si troubu na 180 °C. Koláč dejte na plech vystlaný pečícím papírem a ten následně dejte do rozehřáté trouby. Pečte přibližně 35 minut. Po uplynutí této doby plech z trouby vyjměte. Koláč pak můžete ještě posypat moučkovým cukrem těsně před tím, než jej budete svým hostům servírovat.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*