Originální recept: připravte si brambory s tvarohem po Bulharsku

Upečte si tento jedinečný pokrm podle originálního bulharského stylu. Nebudete potřebovat moc ingrediencí a zvládnete to za chvíli.

Máme velké štěstí, že je u nás v České republice k dostání pravý tvaroh. V mnoha zahraničních zemí buď není dostupný, nebo se prodává ve formě různých sýrů či jogurtů. Je to tedy univerzální produkt, na který sice neexistuje mnoha receptů, ovšem když jeden takový najdete, je to opravdu výhra. Pokud chcete zkusit něco nového, připravte si brambory s tvarohem po Bulharsku a překvapte svou rodinu něčím jedinečným. Je to opravdu jednoduché.

Brambory s tvarohem po Bulharsku

Brambory s tvarohem po Bulharsku jsou pokrmem, kterým nasytíte celou vaší rodinu. Navíc je možné, že všechny potřebné ingredience máte již dávno doma. Nemusíte se však ničeho bát, recept zvládne každý začínající kuchař i kuchařka, stačí pouze postupovat podle postupu uvedeného níže. Nyní již na nic nečekejte a pusťte se do příprav. Budete potřebovat následující ingredience:

  • 6 ks brambory
  • 100 gramů másla
  • 250 mililitrů jogurtu
  • 400 gramů tvarohu
  • 2 ks vejce
  • Rozmarýn, podle chuti
  • Bylinky, podle chuti
  • Paprika (koření), podle chuti
  • Sůl, podle chuti

Postup pro přípravu:

  • Nejprve propasírujte tvaroh přes síto a rozpusťte máslo do tekuté konzistence.
  • Obě dvě ingredience smíchejte v míse a prohněťte je do hladké konzistence.
  • Do směsi nyní přidejte rozmarýn, vámi oblíbené bylinky, sůl a papriku. Promíchejte všechny, aby se důkladně spojily.

  • Připravenou směs na chvíli odložte do ledničky a připravte si brambory. Ty pouze nakrájejte na tenké plátky, aby se mohli pořádně propéct.
  • Vymažte zapékací mísu slunečnicovým olejem a na dno položte jednu vrstvu brambor. Na brambory dále rozetřete rovnoměrně tvarohovou směs. Poté proces opakujte do doby, než vám dojdou ingredience. Nezapomeňte však, že poslední vrstvu musí vždy tvořit brambory.

  • Nyní zapékací mísu pevně přikryjte a pečte ji v troubě předehřáté na 200 °C po dobu 45 minut.
  • Mezitím v samostatné misce smíchejte jogurt, vejce, sůl a papriku. Směs vyšlehejte mixérem, dokud se neobjeví první bubliny.
  • Po uplynutí uvedené doby vyjměte plech z trouby a přikryjte brambory vytvořenou jogurtovou směsí. Pokud chcete, můžete vrch posypat strouhaným sýrem.

  • Nyní snižte teplotu trouby na 180 stupňů a vložte pekáč na dalších 15 minut.
  • A máte hotovo, dobrou chuť!

Tyto brambory můžete ozdobit po upečení bylinkami a rajčaty. Rozhodně také nešetřete sýrem, protože čím více ho je, tím lépe bude pokrm chutnat. Příprava tohoto pokrmu není ani nijak zdlouhavá, což potěší zejména ty, kteří nechtějí trávit v kuchyni dlouhé hodiny.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]