Upečte si jahodovou bublaninu jako od babičky. Bude nadýchaná a vláčná

Jestliže toužíte umět upéci stejně dokonalou bublaninu jako vaše babička, vyzkoušejte tento recept. S vychytaným postupem bude vláčná, nadýchaná a jednoduše vynikající. 

Bublanina je jeden z nejoblíbenějších moučníků, které hospodyňky v tuzemsku připravují. Skvělá je na něm zejména jeho variabilita, kdy můžete použít pokaždé jiný druh ovoce (či jejich kombinaci). Některé kuchařky (nebo kuchaři) vršek moučníku sypou drobenkou, jiné ho po upečení pouze pocukrují. Záleží zkrátka jen na vašich chuťových preferencích. Ovšem, aby byla konzumace bublaniny opravdovým požitkem, je nutné vlastnit ten správný recept. Jen vychytaný poměr surovin vám zaručí nadýchaný a vláčný moučník jako od babičky.

Ingredience potřebné pro přípravu bublaniny:

  • 100 gramů hladké mouky
  • 100 gramů polohrubé mouky
  • 120 gramů pravého másla
  • 100 gramů cukru krupice
  • 600 gramů čerstvých jahod
  • 40 gramů bramborového škrobu
  • 3 kusy vajec velikosti M
  • 1 polévková lžíce vanilkového cukru
  • 1 čajová lžička pečicího prášku do pečiva

Postup přípravy krok za krokem:

Ze všeho nejdříve si připravte hluboký plech, který pomocí mašlovačky vymažte olejem a vysypte polohrubou moukou. Jakmile bude připravený, dejte ho stranou. V případě, že jste zkušenými kuchaři, můžete si začít předehřívat troubu – na té navolte teplotu 180 °C. V prvním kroku přípravy si k ruce vezměte středně velkou mísu. Do té rozkrájejte změklé máslo a k němu přisypte odvážený cukr. Pomocí ručního mixéru vyšlehejte máslo s cukrem do světlé pěny (zabere vám to asi 5 minut).

Do vyšlehaného cukru s máslem přidejte odvážený škrob, pečicí prášek do pečiva, polévkovou lžíci vanilkového cukru a prosátou mouku – kombinace hladké a polohrubé mouky vám zaručí nadýchanost moučníku. Těsto prošlehejte a za stálého míchání do něj přidejte žloutky ze tří vajec.

Oddělené bílky vyšlehejte zvlášť, a poté je opatrně zapracujte do těsta. Vzniklé těsto by mělo být bez hrudek a mírně tekuté. Pokud by bylo příliš tuhé, přidejte do něj polévkovou lžíci vody.

Hotové těsto vylijte na vymazaný a vysypaný plech a rovnoměrně ho na něm rozprostřete. Jakmile budete mít těsto připravené, vezměte si k ruce 600 gramů čerstvých jahod (nebo jakéhokoliv jiného ovoce, které lahodí vašim chutím). Jahody nejprve omyjte pod proudem studené vody a zbavte je stopek, popřípadě okrájejte nedobré části. Očištěné jahody rozpulte (nebo, pokud vám to tak více vyhovuje, je nakrájejte na menší kousky) a poklaďte jimi těsto po celém povrchu.

V případě, že jste použili celé poloviny jahod, na ovoce jemně zatlačte, aby se trochu ponořilo do těsta. Připravenou bublaninu pečte v předehřáté troubě (180 °C) po dobu 25 minut. Po uplynutí potřebné doby do bublaniny píchněte špejlí – pokud nebude lepit, moučník z trouby vyndejte a nechte ho vychladnout. Hotovou bublaninu servírujte posypanou moučkovým cukrem.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]