Každoročně se vyhodí miliony vajec, protože jsou po datu spotřeby. Vejce, která jsou zdravou součástí vyvážené stravy, mohou zůstat v lednici několik týdnů.
V České republice skončí v koši několik milionů tun potravin ročně. Lidé často raději vyhazují potraviny po uplynutí doby použitelnosti. Ačkoli počet vajec, která se v ČR vyhodí, není znám, britský deník The Guardian s odvoláním na činnost komunity Too Good to Go, jež bojuje proti plýtvání, uvádí, že ve Spojeném království skončí v koši 720 milionů vajec ročně. Hlavním důvodem je skutečnost, že 77 % Britů považuje za obtížné zjistit, zda je vejce po uplynutí data spotřeby čerstvé.
Jak rozpoznat čerstvé vejce
Chcete připravit pozdní snídani, ale nevíte, jak dlouho máte vejce v lednici? Nepropadejte panice. Existují způsoby, jak zjistit, zda je jejich konzumace bezpečná:
1. Zkontrolujte datum expirace
Všechna vejce, která kupujete v supermarketu, mají na obalu uvedeno doporučené datum spotřeby. Pokud však kupujete vejce z kurníku, toto datum na nich napsáno není. Datum minimální trvanlivosti je 28 dní po dni, kdy byly sneseny. Vejce však lze skladovat v chladničce i měsíc po doporučeném datu spotřeby, tj. 58 dní po dni snesení, pokud není skořápka prasklá nebo porušená.
Skladování potravin v optimálních podmínkách udržuje jejich čerstvost, zabraňuje vzniku plísní a aktivně bojuje proti plýtvání potravinami. Uchovávání vajec v chladu zachovává jejich chuťové a výživové vlastnosti a zabraňuje růstu bakterií. Vejce, která nejsou určena k okamžité konzumaci, by se však neměla mýt, protože by mohla ztratit ochranný povlak, jenž na nich zanechala slepice.
2. Čichněte si k vajíčku
Stejně jako čerstvé produkty, jako jsou sýry, dezerty, smetana a jogurty, mohou i vejce po uplynutí doby použitelnosti podezřele zapáchat. Prošlá vejce, ať už vařená nebo syrová, mohou mít charakteristický zápach. Pokud si nemůžete přečíst etiketu a vůně vám nestačí, můžete vejce rozbít do misky a pak si k němu přivonět. Jestliže vás zápach odrazuje, vejce vyhoďte a nádobu umyjte horkou vodou. Pokud se vám zápach zdá normální, snězte vejce rychle, například si udělejte omeletu.
3. Zkontrolujte vzhled skořápky
Před konzumací výrobku je nejlepší ho vizuálně zkontrolovat, aby se předešlo případným rizikům. Je třeba zkontrolovat, zda skořápka není prašná, slizká nebo popraskaná. Jakýkoli pochybný vzhled může naznačovat přítomnost plísní. Pokud je skořápka suchá a vypadá dobře, rozbijte vejce do misky a zjistěte případné podezřelé zbarvení. Obvykle se jedná o modrou, růžovou, černou nebo zelenou barvu bílku nebo žloutku.
4. Ponořte vejce do vody
Pokud vejce klesne na dno, je stále bezpečné. Jestliže však zůstane ve vzpřímené poloze, musí se rychle sníst. V případě, že vyplave na povrch, vypršela doba jeho spotřeby. Čím je vejce starší, tím více vlhkosti se odpařuje mikroskopickými póry a vzduchová kapsa se zvětšuje. Čím je vejce starší, tím více se vznáší. Pokud však chcete vejce konzumovat okamžitě, tuto zkušenost neopakujte. Může vést ke ztrátě kutikuly na skořápce. Kůžička chrání vejce před bakteriemi, jako je salmonela.
5. Použití techniky svíčkování
Svíčkování je technika pro hodnocení kvality vajíček nebo vývoje mláďat v oplozeném vajíčku. Obvykle se provádí v průmyslovém prostředí za použití specializovaného zařízení, které třídí konzumní vejce před jejich označením a zabalením. Pokud však chcete, můžete tuto metodu provádět i doma. Vezměte si svíčku nebo malou baterku, podržte ji směrem ke konci vajíčka a poté vajíčko nakloňte a otáčejte jím zleva doprava. Obsah vejce by měl být viditelný.
Zdroj: Thespruceeats