Česnek zabíjí bakterie, viry i plísně. Je tak prospěšný při podpoře léčby chorob, které jsou těmito patogeny způsobené. Vyrobte si domácí česnekový sirup podle starého receptu.
Lidová medicína pomáhala od zdravotních obtíží po tisíce let. A často více než úspěšně. Lektvary venkovských čarodějnic jsou pokládány za předchůdce moderních léčiv a drog. Benefity těchto preparátů ale můžeme využívat i dnes, v moderní informační době. Není sice dobré jimi nahrazovat klasickou lékařskou péči, lze ji však s pomocí přírodních prostředků velmi účinně doplňovat. Před použitím těchto prostředků se ale vždy poraďte se svým lékařem, říká doktorka Katherine Mareng.
Nachlazení, virózy i zápal plic
Česnek už po tisíce let patří mezi vůbec nejúčinnější prostředky při boji s infekcemi. Dříve sice lidé netušili, že je způsobují viry nebo bakterie, co ale věděli moc dobře bylo, že česnek prostě a jednoduše funguje. A platí to stále.
Látky obsažené v česneku dokážou jednak samy účinně likvidovat patogeny a jednak také podporují práci vlastní tělesné imunity. To se hodí při boji proti rýmě a nachlazení, ale i při horších neduzích, jako je třeba zápal plic anebo covid.
Babiččin sirup proti rýmě a nachlazení
Tento sirup v sobě kombinuje benefity několika různých přírodních produktů, které každý sám o sobě působí blahodárně na tělesné zdraví a imunitní systém. Jejich vzájemná kombinace pak vytváří dokonalý lektvar proti všem běžným neduhům. Vyplatí se proto mít recept na něj neustále při ruce.
Česnekový sirup s medem:
- 1 paličku česneku
- ½ sklenice vody
- ½ hrnku medu
- ¼ hrnku jablečného octa
Vyloupejte ze slupky stroužky z celé paličky česneku, důkladně je nasekejte nebo prolisujte a dejte je do mísy. Česnek zalijte medem, pak jablečným octem a nakonec přidejte také vodu. Všechny přísady důkladně promíchejte, v ideálním případě nekovovým nástrojem. Při styku s kovem se totiž některé léčivé látky ničí. Není-li však zbytí, poraďte si, jak můžete.
Tuto směs nalijte uzavíratelné sklenice. Skvěle poslouží ta na zavařování. Ještě jednou v ní obsah prokružte a protřepejte a nechte přes noc louhovat. Druhý den přes jemné sítko nebo přes kus gázy tekutinu sceďte od kousků česneku (anebo, pokud chcete, můžete je jen rozmixovat tyčovým mixérem dohladka) a uchovávejte na temném a chladném místě.
Jak se česnekový sirup užívá?
Jakmile se u vás objeví příznaky nachlazení nebo rýmy, užívejte jednu polévkovou lžíci medového sirupu s česnekem každé tři hodiny tak dlouho, dokud se vám neudělá lépe. Sirup lze také užívat preventivně pro posílení imunity. V tom případě každý den nakapejte 5 kapek třeba do čaje (nesmí být ale vroucí). Uvidíte, že si vás rýma nebo chřipka ani nevšimne.
Zdroj: Healthline