Báječné domácí křupavé sušenky s kousky jablek a s rozinkami

Sušenky jsou oblíbeným zákuskem u dětí i dospělých. A když si je připravíte doma, budou o to chutnější. Navíc je jejich pečení snadné a zábavné, zapojit můžete i děti. Výsledné sušenky budou o něco zdravější než ty kupované, protože budete přesně vědět, z jakých se skládají ingrediencí. Pokud do nich navíc přidáte jablko a rozinky, získáte skvělou ovocnou pochoutku. Připravte si:

  • 350 g mouky
  • 100 g cukru
  • 2 vejce
  • 100 g másla
  • 1 špetka soli
  • 2 jablka
  • 30 g rozinek
  • 15 g prášku do pečiva
  • 1 lžička moučkového cukru
  • ¼ lžičky skořice

Jak postupovat?

Nejprve do mísy rozklepněte obě vajíčka. Přidejte cukr a špetku soli a metličkou nebo tyčovým mixérem je šlehejte, dokud se všechny ingredience nespojí a cukr se solí se nerozpustí. Máslo nakrájejte na malé kostičky a vložte ho na chvilku do mikrovlnné trouby, aby změklo a lépe se s ním pracovalo. Pozor ale, abyste ho nepřipálili. Rozpuštěné máslo přidejte k vejcím a opět dobře promíchejte.

V jiné misce smíchejte mouku a prášek do pečiva. Pak sypké přísady po malých částech za stálého míchání přidávejte do vaječné směsi. Výsledkem by mělo být husté těsto, se kterým se dobře pracuje. Poté omyjte jablka, osušte je a odstraňte jejich slupku. Rozkrojte je na polovinu, vnitřek s jadřincem vykrojte. Zbytek jablka nakrájejte na malé kostičky.

Rozinky nejprve namočte

Rozinky nasypte do misky, dejte vařit vodu a poté s ní rozinky zalijte. Nechte je chvíli máčet. Když změknou a nabydou na objemu, vodu slijte. Rozinky tím zbavíte zbytků konzervačních látek, a navíc budou krásně vláčné. Jablka i rozinky pak vpracujte do připraveného těsta, aby se v něm rovnoměrně rozprostřely.

Pokud rozinky zrovna dvakrát nemusíte, můžete je nahradit například kandovaným ovocem. To ale před přidáním do směsi nenamáčejte. Sušenky chutnají skvěle i se sušenými meruňkami nebo švestkami.

Pečte asi dvacet minut

Plech vyložte pečicím papírem a polévkovou lžící na něj pokládejte malé hromádky těsta. Snažte se, aby byly přibližně stejně velké. Uhlaďte je tak, aby měly asi jeden centimetr na výšku. Díky prášku do pečiva v troubě ještě o něco povyskočí. Poté je pečte při 180 °C asi dvacet minut.

Sušenky po vyjmutí z trouby posypte skořicí smíchanou s moučkovým cukrem. Nechte je před podáváním vychladnout.

Jsou skvělé k čaji nebo k odpolední kávě, chutnat vám ale budou i jen tak, samotné.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]