Borůvkový koláč, jako je tento, byste jen těžko někde dohledali. Babičkami vyhlášený poklad

Udělat si pořádný koláč není jen tak, naštěstí je tento recept poměrně lehký na přípravu, a navíc chutná dokonale. Pokud tedy máte po ruce borůvky, nebojte se je použít. 

Udělejte si trochu lepší den a vyšperkujte si ho třeba tímto borůvkovým koláčem, která potěší nejen vaše chuťové pohárky. Jeho příprava je nanejvýše snadná a není na něm prakticky co pokazit. Kombinace drobivého těsta spolu se sladkou tvarohovou náplní a osvěžujícími borůvkami je prostě neodolatelná a i vy si ji dozajista zamilujete. Suroviny seženete skoro všude a navíc za příznivé ceny, mnoho z nich máte určitě doma ve spíži a v lednici.

Ingredience, které budete na přípravu potřebovat:

Těsto:

  • Hladká mouka – 350 g
  • Cukr krystal – 100 g
  • Máslo – 120 g
  • Vejce – 1 kus
  • Prášek do pečiva – 1 lžička
  • Kurkuma (volitelně) – třetina lžičky
  • Sůl – špetka
  • Vanilkový cukr – dle chuti
  • Studená voda – 4 lžíce

Náplň:

  • Tvaroh – 400 g
  • Vejce – 2 kusy
  • Cukr krystal – 100 g
  • Krupice – 1  a půl lžíce
  • Vanilkový cukr – dle chuti

Dále:

  • Čerstvé borůvky – dle chuti
  • Moučkový cukr – na posypání

Postup přípravy

Nachystejte si hlubokou mísu a prosejte do ní přes síto hladkou mouku. Poté smíchejte prášek do pečiva s kurkumou a vzniklou směs prosejte k mouce, následně sypké suroviny důkladně promíchejte. Máslo vybalte a nakrájejte ho na menší kousky. Dejte ho do mísy s hladkou moukou a nezapomeňte přidat i vanilkový cukr a špetku soli.

Vše důkladně promíchejte a doprostřed udělejte důlek, do něj rozklepněte vejce a pokračujte v promíchání ingrediencí. Nakonec ručně uhněťte těsto. Pokud by se vám nedařilo suroviny propojit, přidejte k nim čtyři lžíce vody. Hotové těsto rozdělte na dvě poloviny a dejte ho do lednice alespoň na čtyřicet minut zatuhnout.

Borůvkovému koláči neodolá nikdo z okolí

Mezitím můžete udělat náplň. Do větší mísy dejte tvaroh a přidejte k němu cukr krystal, vanilkový cukr a krupici (lze nahradit kukuřičným škrobem). Vejce rozklepněte a také je dejte do mísy. Vezměte si nejlépe elektrický šlehač a náplň důkladně vyšlehejte do jednolité hmoty. Po uplynutí 40 minut vyložte formu, ve které budete koláč péct, pečicím papírem.

Dejte na ní první vrstvu těsta, a tu namažte náplní, kterou jste si před chvílí vytvořili. Na náplň ještě naneste čerstvé borůvky a nachystejte si obyčejné struhadlo. Přes to nastrouhejte druhou polovinu těsta nahrubo, strouhejte ji přímo nad koláčem. Takto připravený koláč dejte do trouby předehřáté na 180 stupňů a pečte ho cca okolo 30 až 35 minut. Poté máte hotovo, vyčkejte, než koláč vychladne a na ozdobu ho libovolně zasypejte moučkovým cukrem. Dobrou chuť!

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]