Pizza k večeři se nezdá jako zdravé jídlo. Pokud ale těsto připravíte z brambor, rázem získáte sytou, chutnou a zdravou večeři, kterou budou zbožňovat i děti.
Brambory jsou neskutečně všestranná surovina, kterou lze proměnit na širokou škálu pokrmů nejrůznějšího charakteru. Kupříkladu bramborové placky nemusejí vypadat jen jako klasické bramboráky s majoránkou a česnekem. Naopak. Vyzkoušejte ty úplně nejjednodušší, které použijete jako korpus pro výrobu domácí pizzy! Geniální? Ano, my víme!
Ingredience na bramborovou pizzu
- Brambory – 5 až 6 ks
- vejce – 2 ks
- sůl – dle chuti
Na náplň
- Rajčatová omáčka
- strouhaný sýr
- šunka nebo slanina
- cibule, paprika, kukuřice či jiná zelenina
- oregano
- cokoliv, co máte na pizze rádi
Návod na přípravu
Připravte si pánev o průměru 26 cm a 6 brambor zhruba o velikosti slepičího vejce. Pokud máte větší brambory, přizpůsobte jejich množství. Syrové brambory oškrábejte a nastrouhejte nahrubo do mísy. Nemusíte ždímat šťávu. Ihned přidejte dvě vajíčka, vše podle chuti osolte a dobře promíchejte.
Pánev vymažte rostlinným olejem a vyklopte do ní bramborovou hmotu, kterou rozprostřete do roviny po celé ploše pánve a mírně ji upěchujte. Položte pánev na sporák zapnutý na minimální teplotu (my jsme použili stupeň 2 z 12) a pod pokličkou nechte bramborovou placku opékat 10 minut. S pomocí talíře pak placku otočte na druhou stranu.
Opečenou stranu nyní ozdobte podle svého vkusu. Rozetřete na ni trochu rajčatové omáčky nebo kečupu, posypejte oreganem a strouhaným sýrem a na něj rozložte kousky šunky, slaniny či jiného druhu uzeniny, který máte rádi, nebo který zrovna máte v lednici. Přidejte proužky cibule a čerstvé papriky nebo jiné druhy zeleniny a pokud chcete, posypejte je ještě trochou sýra. Znovu přiklopte pokličkou a dopékejte dalších 10 až 13 minut v závislosti na síle bramborového těsta. Pizzu posypejte bylinkami a podávejte.
Napište komentář