Tento recept od mé pratety se stal rodinným pokladem. Už nikdy nebudu připravovat karbanátky jinak, než s těmito dvěma tajnými přísadami

Tento recept má hned několik tajných zbraní. Jednak jsou to křepelčí vajíčka, jednak těstíčko na obalení a do třetice speciální složení tohoto těstíčka. Není to nic těžkého, ale chutnají prémiově.

Karbanátky, klopsy či masové kuličky, to všechno je název pro totéž, nicméně mohou mít nesčetné množství nejrůznějších podob. Dnes si představíme jednu z těch luxusnějších. Hlavní roli tady, kromě mletého masa, hrají také křepelčí vajíčka a smetanové těstíčko. Díky obojímu chutnají tyto karbanátky fenomenálně a evokují oběd v drahých restauracích. Snadno si je ale připravíte kdykoliv doma.

Ingredience

Na masové koule

  • Mleté maso – 500 g
  • cibule – 1 ks
  • slepičí vejce – 1 ks
  • strouhanka – 2 lžíce
  • rajčatová pasta – 1 lžíce
  • česnek – 3 stroužky
  • sůl a pepř – dle chuti
  • červená paprika a jiné oblíbené koření – dle chuti
  • křepelčí vejce – 12 ks

Na těstíčko

  • Slepičí vejce – 2 ks
  • zakysaná smetana nebo bílý jogurt – 3 lžíce
  • sůl – dle chuti
  • hladká mouka – 4 lžíce

Na omáčku

  • Cibule – 1 ks
  • mrkev – 2 ks
  • brambory – 4 ks
  • rostlinný olej – 50 ml
  • rajčatová šťáva – 50 ml
  • sůl, pepř a další koření – dle chuti
  • voda – 300 ml

Návod na přípravu

Křepelčí vejce uvařte ve vroucí vodě 2 až 3 minuty, což je doba potřebná na kompletní ztuhnutí bílku i žloutku, tedy natvrdo. Po uvaření je zchlaďte ledovou vodou a opatrně z nich oloupejte skořápku tak, abyste neponičili bílek pod ní.

Mleté maso smíchejte se solí, pepřem a jiným kořením, jemně nastrouhanou cibulí a česnekem, rajčatovým protlakem a slepičím vajíčkem. Přisypejte strouhanku a uhněťte tvárné a homogenní masové těsto.

Z něj odebírejte kousky, v dlani z nich zformujte placku a do ní zabalte uvařené křepelčí vajíčko. Zabalte maso do tvaru koule a odložte ho stranou. Takto zpracujte i zbytek masové směsi a křepelčích vajec.

Nyní připravte těstíčko. Dvě slepičí vejce smíchejte se smetanou nebo jogurtem, hladkou moukou a solí a dobře promíchejte. Na sporáku rozehřejte pánev s vyšší vrstvou rostlinného oleje. Postupně obalujte kuličky v těstíčku a vložte je do rozpáleného oleje v pánvi. Takto kuličky smažte ze všech stran dozlatova.

Nakonec nakrájejte cibuli na kostičky a mrkev nastrouhejte nahrubo a obojí poduste ve vyšší pánvi na troše oleje dozlatova a doměkka. Jakmile mrkev změkne, přidejte rajčatovou šťávu a na malé kousky nakrájené brambory. Promíchejte a opět vařte, dokud brambory nezměknou. Nakonec přidejte osmažené kuličky, přiklopte pokličkou a duste vše společně 10 minut. Pak odstavte ze sporáku a podávejte.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]