Šťavnaté a křupavé karbanátky z mletého masa, které budou hitem vašeho pohoštění

Pokud se ohlížíte po rychlém a snadném receptu z mletého masa, jehož výsledek bude stát rozhodně za to, zrovna jste na něj narazili. Vyzkoušejte tyto chutné kotletky.

Mleté maso obecně patří mezi nepostradatelné kuchyňské suroviny, a to zejména díky jeho variabilitě. Připravit si z něj totiž můžete hned celou řadu pokrmů a také máte vždy na výběr, jaký druh masa chcete namlít nebo si namelete. Dokonce jej tak můžete různě kombinovat a ulahodit tak všem svým chuťovým buňkám. V tomto receptu tak bude hrát roli právě mleté maso a vy uvidíte, jakou parádu nadělá na vašem stole.

Ingredience na přípravu pokrmu:

  • mleté maso podle vlastního výběru – 500 g
  • středně velká bílá cibule – 1 ks
  • středně velké vejce – 3 ks
  • tvrdý sýr – 200 g
  • mléko – 150 ml
  • mouka – 200 g
  • sůl – podle potřeby
  • mletý černý pepř – podle potřeby

Postup přípravy:

Celý postup je skutečně jednoduchý a skládá se z několika zcela základních kroků. Prvním z nich je oloupání a nastrouhání cibule na jemné kousíčky, které poté vmícháte do mletého masa.

Pečlivě prohnětete rukama a poté přidáte 1 vejce a potřebné koření podle chuti. Na závěr prosejte polovinu mouky a opět celou směs promícháte, tentokrát pomocí špachtle nebo vařečky či jiného kuchyňského pomocníka tak, aby vznikla hladká masová hmota.

Když máte maso připravené, necháte jej chviličku odstát, aby jím hezky prošly všechny chutě i vůně koření. Mezitím si tak nastrouháte sýr a připravíte plát pečícího papíru či alobalu.

Na ten totiž poté nanesete celou směs a rovnoměrně ji rozetřete po celé délce plátu. Na masovou směs pak nasypete nastrouhaný sýr a můžete začít rolovat.

Vytvoříte tak tenkou a uhlazenou rolku, kterou zabalíte do fólie či alobalu a zhruba na 3 hodiny umístíte do mrazáku, kde ztuhne a získá potřebnou konzistenci a pevnost. Máte tak spoustu času na to, abyste si rozšlehali zbylé dvě vejce a na talíř nasypali zůstatek mouky, ale stihnete i oblíbený díl seriálu či film, nebo jinou aktivitu.

Když uběhne požadovaná doba, stačí masovou rolku vyndat z mrazáku a nakrájet asi na 1-1,5 centimetrů tlusté kousky. Ty poté pouze obalíte v rozšlehaném vajíčku a mouce a necháte na rozehřátém oleji z každé strany opražit dozlatova. Nakonec položte na papírovou utěrku, která nasaje přebytečnou mastnotu a máte hotovo. Můžete podávat, a to jak s chlebem, tak například bramborami na všechny způsoby. Dokonale se také hodí i nakládané okurky nebo kvašáky.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]