Představte si bramborák, který je vylepšený o houby a sýr. Všechno to zabalte do ruličky, zapečte, nakrájejte a podávejte jako předkrm nebo večeři.
Bramboráky jsou skvělé. Když je naplníte nějakou dobrou nádivkou, jsou ještě lepší. A když je zapečete, nemůžete získat lepší dobrotu. Náš recept přitom berte jen jako inspiraci. Náplň si totiž můžete hravě přizpůsobit podle svého a výsledek bude vždy skvělý. A přípravy se bát nemusíte, snazší už být ani nemůže.
Na bramborovou roládu si připravte tyto přísady:
Na těsto:
- Brambory – 600 g
- vajíčko – 1 ks
- sůl – dle chuti
- sušený či čerstvý rozmarýn – dle chuti
- olivový olej – 1 lžíce
Na houbovou náplň:
- Žampiony nebo jiné houby – 200 g
- plátky sýra – 4 ks
- sůl – dle chuti
Nejprve připravte bramborové těsto
Syrové brambory oloupejte a nastrouhejte je na hrubém struhadle. Nyní potřebujete zbavit brambory veškeré šťávy a k tomu máte dvě možnosti. Buďto strouhané brambory vložte do velké a čisté bavlněné utěrky a v ní je co nejlépe vymačkejte (máte to i místo posilování), anebo je berte hrst po hrsti, v pěsti je vymačkejte a přemístěte do hluboké mísy. Zvolte takový způsob, který vám bude vyhovovat nejlépe.
Pamatujte ale, že pokud byste chtěli tento krok ošidit, bude se vám roláda rozpadat a nebude držet pohromadě. K vymačkaným bramborám vyklepněte jedno vajíčko, přidejte asi jednu čajovou lžičku soli a trochu rozmarýnu, sušeného nebo čerstvého. Zakápněte trochou olivového oleje a všechny ingredience důkladně promíchejte do homogenní směsi.
Upečte bramborovou placku a naplňte ji
Připravte si plech na pečení, který vystelte pečicím papírem kluzkou stranou nahoru. Na ten pak vyklopte bramborové těsto a vařečkou nebo lžící ho rozprostřete po celé ploše plechu tak, abyste vytvořili souvislou a rovnoměrnou placku, pokud možno obdélníkového tvaru. Plech s budoucím bramborákem vložte do trouby rozehřáté na teplotu 180 °C a pečte ho po dobu 30 minut dozlatova.
Po dopečení vytáhněte bramborák z trouby a nechte ho trochu zchladnout. Mezitím nakrájejte žampiony nebo jiné houby na tenké plátky a rozprostřete je po celé ploše bramborové placky. Houby zakryjte několika plátky sýra a s pomocí pečicího papíru smotejte bramborák do co nejpevnější roličky. Přemístěte ji i s papírem zpátky na plech, položte roládu spojem dolů a nechte ji dopéct dalších 10 minut.