Bramboráky už nevařím, našla jsem nový recept na přílohu z 18. století. Každý, kdo to zkusí, je vynikající chutí překvapen

mísa směs smetana bylinky

Kdo jednou zkusí tyto běloruské bramborové placky, nebude chtít dělat žádné jiné. Jsou rychlé, výborné a hlavně jednoduché.

Lidé si je pletou s bramboráky, ve skutečnosti se nazývají „draniki“. Tyto placky z brambor, původem z 18. století, byly základním jídlem v Bělorusku, odkud se rozšířily do světa. Spousta lidí na ně zapomněla, a to zcela bezdůvodně. Bramborovými přílohami bývají obvykle brambory vařené, smažené hranolky nebo placky či bramborová kaše. Draniki jsou další, ale méně známou, přílohou, kterou si každý zamiluje. Jsou podstatně menší, než bramborové placky a těsto je taktéž trochu jiné, ale jedno mají společné, musí se usmažit.

Potřebné ingredience na placky

  • 1 kilogram brambor
  • 50 gramů másla
  • 1 ½ lžičky soli
  • 40 gramů cibule
  • 30 gramů pažitky
  • 100 gramů sýra
  • 2 vejce
  • ½ lžičky mletého pepře
  • 100 gramů zakysané smetany
  • 5 lžic mouky

bramborová kaše s bylinkami

Pokud máte rádi koření, můžete si placky dochutit podle svého uvážení. Výborné jsou i se sušeným česnekem nebo mletou paprikou. Fantazii se meze nekladou. Někdo si do nich dává i čerstvý česnek nakrájený na plátky. V tom spočívá i genialita tohoto jídla, vždy si z něj můžete vykouzlit něco víc, záleží na osobních preferencích. Je samozřejmě možné je něčím i naplnit, třeba sýrem, ten se po kousnutí krásně rozteče.

Postup přípravy

Kulička z těsta

Ze všeho nejdřív si oloupete brambory a dáte je vařit. Čím menší kousky to budou, tím rychleji budou uvařené pěkně do měkka. Nechte je lehce zchladnout a dejte je do mísy a přidejte máslo a sůl. Vše pořádně promíchejte a rozšťouchejte. Musí se vám vytvořit konzistence bramborové kaše. Pažitku nakrájejte nadrobno a sýr nastrouhejte. Oboje přidejte k směsi s kaší a pořádně to do ní v pracujte. Musí vám vzniknout pevné těsto.

Jak udělat, aby bramboráky při smažení nenasákly žádný tuk? Přidejte do těsta 1 lžíci tohoto oblíbeného produktu

Smažené placky

Následně do jiné misky rozklepněte vejce, zakysanou smetanu, pepř a mouku a vytvořte hladké těsto. Správně by mělo být trochu tekutější. Na pánvi si rozehřejte rostlinný olej. Z bramborové kaše vytvořte placičky, spíše menší velikosti, ale ta záleží čistě na vás. Placky obalte v tekutém těstíčku a dejte smažit dozlatova z obou stran. Po usmažení je vytáhněte z oleje a nechte odkapat na ubrousku, aby nebyly tolik mastné.

hotové plněné placky

Podávat je můžete jako přílohu k masu nebo jen tak s hořčicí nebo zakysanou smetanou. Nebudete ale jediní, pokud si je vezmete jen tak do ruky, samy o sobě totiž chutnají naprosto skvěle. A pokud je uděláte menší a dáte je na stůl nějaké návštěvě, tak si buďte jistí, že zmizí během minuty. Jsou prostě návykové.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*