Bramborové knedlíky plněné masem podle typického ukrajinského receptu

Bramborové knedlíky plněné masem jistě znáte. Zkuste jejich originální variantu podle ukrajinského receptu. Zjistíte, že výsledek je podstatě lepší než jejich počeštělá verze. Garantujeme vám, že až toto jídlo ochutnáte, budete doma dále vařit už jenom jeho originál. Ten se klidně hodí i jako sváteční oběd.

Co budete potřebovat?

Bez nich se neobejdete a mají velký vliv právě na to, jak budou vaše bramborové knedlíky plněné masem chutnat. Dodržte jak všechny suroviny, tak i jejich předepsané množství. A to je takové:

  • 400 g brambor
  • 325 g mouky
  • 2 lžíce krupice
  • 1 vejce
  • Sůl dle chuti

Co na bramborové těsto, to víte. Potřebovat ale budete také masovou náplň. Na tu si musíte připravit tyto ingredience:

  • 250 g drůbežího masa
  • 1 cibuli
  • 30 ml vody
  • Sůl a pepř dle chuti

České recepty většinou danými ingrediencemi končí. Ten originální na bramborové knedlíky plněné masem ještě počítá s takzvanou posypkou. Na tu budete potřebovat:

  • 150 g slaniny
  • 1 cibuli
  • 1 menší mrkev
  • 2 lžičky zakysané smetany

Začínáme bramborovým těstem

Jde o bramborové těsto, a tak nejprve dáme vařit hlavní surovinu. Brambory oloupejte, nakrájejte na menší kusy a uvařte v osolené vodě pár desítek minut. Potom slijte vodu, nechte je vychladnout a potom z nich pomocí šťouchadla vytvořte jemné pyré.

K němu se následně přidávají předepsané ingredience. Tedy vajíčko, krupici, mouku a v případě potřeby také sůl. Těsto je třeba důkladně zpracovat do konzistence, která bude pevná a na ruce se bude lepit opravdu jenom minimálně. Takto připravené těsto nechte 30 minut odpočívat.

Jdeme na náplň

Když těsto odpočívá, můžete se pustit do náplně. Drůbeží maso buď namelte v mlýnku, nebo ho nasekejte v mixéru. Cibuli nakrájejte na jemno, smíchejte ji s masem a dosolte solí a dochuťte pepřem. K tomu přidejte trochu ledové vody a důkladně promíchejte. Směs, kterou budete své knedlíky plnit je připravena.

Minced meat

Jde se na plnění knedlíků

Chcete to trochu zručnosti a cviku. Základem je vytvořit kulatou placku, do které na její střed dáte náplň, okraje přehnete do středu a vytvoříte kulatý knedlík. V dlani doladíte jeho tvar a dáte stranou. Takto pokračujete se všemi, dokud nespotřebujete všechnu náplň a veškeré těsto.

Stačí uvařit

Když jsou knedlíky připraveny, přiveďte k varu hrnec s dostatkem osolené vody. Když dosáhne bodu varu, můžete vložit knedlíky, snížit teplotu, přiklopit pokličkou a vařit. Optimální doma, aby došlo k důkladnému provaření je asi 10 minut.

Dodělejte posypku

Když se knedlíky vařím můžete využít čas k tomu, že vytvoříte posypku, nakrájejte slaninu, mrkev a cibuli, vše vložte do pánve a za občasného míchání pražte, dokud nebude mít obojí zlatou barvu. Než se knedlíky dovaří, udržujte tuto směs teplou.

Jdeme na servírování

To už je hračkou. Na talíř dáte bramborové knedlíky plněné masem v požadovaném množství. Na ně dejte dvě lžíce zakysané smetany, na to pár lžic posypky ze slaniny, cibule a mrkve a máte hotovo. Dobrou chuť.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]