Chcete oběd jako z prestižní restaurace? Vyzkoušejte plněnou vepřovou harmoniku

Kvalitní vepřové masíčko plněné rajčaty a sýrem, jež se rozplývá na jazyku. Přesně tak by se jednoduše dala popsat vepřová harmonika.

Vymýšlet každý den jiný oběd, který by byl reálný na uvaření a zároveň měl všem zachutnat, není vždy jednoduché. Člověk musí myslet na svůj rozpočet i na časové možnosti. Pokud ale máte trochu času navíc a chcete si udělat trošku speciálnější odpoledne, než jste zvyklí, existuje řešení. Vepřová harmonika ohromí svým okouzlujícím vzhledem a delikatesní chutí naprosto každého, komu skončí na talíři.

Ingredience a postup přípravy pokrmu

Budete potřebovat:

  • Dvě kila vepřové pečeně
  • Čtyři větší rajčata z keříku
  • Sto padesát gramů vámi vybraného sýra
  • Tři polévkové lžíce hrubozrnné hořčice
  • Osm stroužků česneku
  • Tři polévkové lžíce sójové omáčky
  • Jednu čajovou lžičku koření dle vašeho výběru
  • Tři polévkové lžíce rostlinného oleje
  • Jednu čajovou lžičku pepře
  • Sůl dle chuti a potřeby
  • Střední misku
  • Zapékací mísu
  • Nůž
  • Potravinářskou fólii
  • Alobal

Ještě před tím, než se vrhnete na maso, je dobré si připravit marinádu. Vezměte si menší misku a nalijte do ní tři polévkové lžíce rostlinného oleje. Obecně je nejlepší olivový, ale rozhodně nic nezkazíte ani obyčejným slunečnicovým. Poté do misky přilijte sójovou omáčku, přisypejte hrubozrnnou hořčici, pepř, sůl a samozřejmě nezapomeňte na koření, jež jste si na maso zvolili. Všechny přísady důkladně promíchejte a odložte stranou.

Nyní si vezměte vepřovou pečeni v celku a začněte ji krájet jakoby na plátky. Proč jakoby? Před koncem vždy krájení zanechte, čímž zůstane celá pečeně zespoda propojená. Tím vytvoříte jistou strukturu, která svým vzhledem dosti připomíná harmoniku. Vnitřní části zářezů posypejte solí a nezapomeňte ji tam pořádně vetřít, poté harmoniku obraťte a postup opakujte. Poté ji dejte do původní pozice a naneste na ni několik lžic marinády, jež jste si odložili.

Zachutná rozhodně všem, kdo ji ochutnají

Pořádně ji vetřete do všech částí a vzniklou ochucenou harmoniku přesuňte do zapékací mísy. Tu obmotejte potravinovou fólií a umístěte do lednice alespoň na dvě hodiny. Maso se krásně odleží a nasákne chutí z marinády. Během tohoto volného času si můžete připravit suroviny, se kterými budete harmoniku plnit. To znamená vytáhnout si česnek, rajčata a sýr. Česnekové stroužky oloupejte a nakrájejte na co nejtenčí plátky.

Rajčata omyjte pod vodou a také je nakrájejte na plátky. Pokud máte sýr v kostce, nakrájejte jej na plátky, jestliže máte plátkový, tak je jen rozkrojte na menší části. Po uplynutí času, kdy se maso marinovalo, jej vytáhněte a vybalte z potravinové fólie. Ze zapékací mísy jej vytáhněte na volnou plochu, kterou nejprve vystelete alobalem. Maso položené na alobal můžete začít plnit. Vždy postupujte takto – pár plátků česneku, poté rajče a na závěr sýr.

Celou harmoniku zabalte do alobalu a ten ještě párátkem propíchejte, aby z něj mohla odcházet pára. Troubu si předehřejte na 180 stupňů a maso do ní vložte péct na cca hodinu a půl. Po této době jej vytáhněte, sundejte alobal a nechejte dopéct okolo ještě dvaceti minut. V tuto chvíli máte hotovo, můžete okamžitě podávat s hranolky, vařenými brambory, salátkem… Je to jen na vás. Dobrou chuť!

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]