Při čištění trouby je dobré pamatovat na několik věcí, které vám usnadní tuto neoblíbenou práci. S tímto návodem to bude hračka.
Do čištění trouby se většinou nikomu příliš nechce. Rozhodně se vyplatí věnovat se této činnosti pravidelně, protože tak je její čištění mnohem jednodušší. Jak uvádí web RecettesPlat, špinavá trouba může být také dobrým místem pro množení choroboplodných zárodků a bakterií, jež mohou následně kontaminovat naše jídlo. Podívejte se na jednoduchý postup, jak vyčistit i tu nejšpinavější troubu.
Postup čištění trouby
Níže se můžete podívat na podrobný postup čištění trouby, jejž zveřejnil Usta Fikirler na YouTube. Začněte vyndáním všech roštů a plechů, které vyčistíte zvlášť. Často se však tyto velké rošty nevejdou pohodlně do dřezu. Pomoci si tak můžete plastovou přepravkou vhodné velikosti, do níž rošty umístíte. Nechte je v čisticím přípravku ponořené alespoň půl hodiny, aby se z nich uvolnila všechna mastnota a připáleniny.
Před čištěním samotné trouby je dobré nechat ji předehřát na teplotu kolem 50 °C. Všechna špína půjde z vyhřáté trouby lépe odstranit. Na vnitřek trouby můžete použít běžný odmašťovač. Nastříkejte jej na dno, boky i dvířka trouby. Snažte se však vyhnout zadnímu větráku. Odmašťovač nechte v teplé troubě působit rovněž alespoň půl hodiny. Při čištění trouby také používejte ochranné rukavice.
Tablety do myčky si můžete vyrobit sami. Stačí spojit tyto domácí ingredience, které vám ušetří peníze
Domácí odmašťovač
Než se však vrhnete na samotné čištění, troubu raději vypojte ze zásuvky. Všechny nečistoty by mělo být nyní snadné odstranit pomocí houbičky. Na závěr použijte mokrý hadřík, kterým troubu několikrát důkladně vytřete, abyste se zbavili všech zbytků agresivních chemikálií. Rošty a plechy vyčistěte drsnou stranou houbičky. Po odmočení by to mělo jít už snadno. Pokud na roštech nebo v troubě přesto zůstávají připečené zbytky, postup čištění zopakujte.
Na SvětěKreativity jsme psali také o zcela přírodním a nezávadném domácím čisticím prostředku, který si s mastnotou v troubě poradí stejně dobře jako chemické přípravky. Na závěr čištění ještě troubu vydezinfikujte pomocí obyčejného octa, který zřeďte ve stejném poměru s vodou. Ocet pomůže pohltit veškeré zbytky pachů, jež by po vyčištění mohly v troubě zůstat. Nyní můžete vrátit čisté rošty do trouby a je hotovo.
Napište komentář