Roláda patří mezi dezerty, které na oblibě nikdy neztratí. A pokud je ta roláda ještě čokoládová, platí to dvojnásob. Vyzkoušejte si ji sami.
Tento recept na oblíbenou roládu vám příliš práce nedá a ani nezabere moc času. Její lahodná čokoládová chuť potěší vaše chuťové pohárky a nebudete stíhat opisovat recept na její přípravu. Nejen že skvěle chutná ale výborně i vypadá. Kontrast mezi bílou a hnědou náplní vypadá velmi efektně. Roláda se skvěle hodí na rodinnou oslavu i k nedělnímu odpolednímu kafi. Připravte ji také a přátelé to jistě ocení.
Suroviny na čokoládovou roládu
- Těsto:
- 7 kusů středně velká vejce
- 10 lžic cukr moučka
- 1 lžíce kakao
- 3 lžíce polohrubá mouka
- Půl čajové lžičky soda
- Špetka soli
- Pečící papír
- Krém:
- 4 kusy středně velká vejce
- 100 gramů cukr krupice
- 4 lžíce mouka
- 300 mililitrů mléko
- 250 gramů máslo
- 300 gramů čokoláda
- Cukrářské zdobení
Příprava čokoládové rolády s dvoubarevnou náplní
Všechny suroviny by měly mít pokojovou teplotu. Máslo na krém by mělo být povolené. Začneme tím, že 7 vajec rozdělíme na bílky a žloutky. Žloutky dáme do mísy a přidáme k nim nejprve cukr. Třeme do hladké bílé pěny. Pak přidáme kakao a mouku smíchanou se sodou. Důkladně promícháme tak, aby v těstě nebyly žádné žmolky. Bílky dáme do jiné mísy a přidáme k nim špetku soli. Vyšleháme šlehačem pevný sníh, který opatrně vmícháme do těsta.
Plech vyložíme pečícím papírem a na něj rozprostřeme rovnoměrně připravené těsto na korpus. Dáme péct do trouby předehřáté na 180 stupňů Celsia po dobu zhruba 25 minut. To, že je těsto hotové, zjistíme pomocí špejle. Zapíchneme ji do těsta a prsty zjistíme, že na ni neuspěli syrové těsto. Když je korpus upečený, sundáme ho z pečivo papíru na utěrku a srolujeme do rolády. To zajistí, že roláda při stolování s krémem, nepraskne.
Během chladnutí korpusu se můžeme pustit do přípravy krému. Do kastrolu nalijte mléko a přidejte do něj mouku, cukr a vejce. Vše důkladně rozmíchejte. Dejte kastrol na sporák a věřte do té doby, než směs zhoustne. Když je dostatečně hustá, sundejte ji z ohně a přidejte k ní na kousky nakrájené máslo. Míchejte až do jeho rozpuštění. Pak krém rozdělte na dvě poloviny. Jednu nechte vychladnout a do druhé přidejte ještě rozehřátí čokoládu. Smíchejte ji s krémem a nechte také vychladnout.
Když je korpus vychladlý a oba krémy také, vytvoříme roládu. Rožmitále srolovaná korpus a nejprve ho pomažeme rovnoměrnou vrstvou bílého krému. Na tu pak ještě navrstvíme čokoládový krém a celou roládu srolujeme a dáme ztuhnout na chvíli do lednice. Pokud chcete roládu na povrchu posléze pomazat krémem a posypat cukrářským zdobením, nezapomeňte si trochu krému nechat stranou. Roláda je nejlepší až druhý den po upečení, kdy se rozlezou a chutě se dokonale propojí.
Tipy na závěr
Hotovou roládu můžete dozdobit buď tak, jak ji vidíte na fotografii totiž potřít krémem a obalit v cukrářském zdobení, nebo můžete použít vlastní fantazii. Pokud máte v dosahu třeba maliny, nebo jahody neváhejte s jejich použitím. S lístkem máty nebo meduňky a kopečkem šlehačky nasekají velikou parádu. Pochutnají si tak nejen chuťové pohárky, ale také oči budou navýsost spokojeny.