Lahodná domácí roláda s ovocnou příchutí jablek. Recept rozhodně musíte vyzkoušet

Lahodná roláda z piškotového těsta naplněná strouhanými jablky, už jen po této představě se sbíhají sliny. Nyní máte šanci si ji udělat i doma. 

Různých sladkostí je na světě spousta, ale faktem zůstává, že nic nepředčí domácí a poctivě upečený dezert. Třeba tuto lahodnou roládu z piškotového těsta, jež je plněná strouhanými jablky. Bude se vyjímat kdekoliv, ať už ji máte v plánu upéct pro důležitou návštěvu a nebo jen tak, abyste potěšili chuťové pohárky svých blízkých.

Ingredience a postup přípravy těsta

Budete potřebovat:

  • Sto dvacet gramů krupicového cukru
  • Tři vejce
  • Sto dvacet gramů polohrubé mouky
  • Jednu čajovou lžičku prášku do pečiva
  • Špetku vanilkového cukru
  • Dvě čajové lžičky moučkového cukru
  • Čtyři pořádně uzrálá jablka
  • Jeden citron
  • Struhadlo
  • Dvě větší mísy
  • Šlehač
  • Plech na pečení
  • Pečící papír

Jako první si oloupejte jablka a s pomocí struhadla je nastrouhejte nahrubo a umístěte do větší mísy. Vezměte si citron, rozdělte jej na dvě poloviny a vymačkejte z něj šťávu. Tou poté zakápněte nastrouhaná jablka, aby vám jen tak neztmavla. Ochuťte je ještě moučkovým cukrem a na chvíli odložte, aby pustila šťávu.

Mezitím si vezměte jinou mísu a rozklepněte do ní vejce, ty poté vyšlehejte spolu s krupicovým cukrem, dokud vám nevznikne pěna. Následně postupně vsypávejte polohrubou mouku, vanilkový cukr a kypřící prášek. Dále šlehejte a vypracujte jednolité těsto, jehož konzistence by měla být taková polotekutá. Poté si přichystejte plech na pečení dle vašich zvolených rozměrů a vystelte jej pečícím papírem.

Jednoduchý recept zvládne naprosto každý

Přichází řada na jablka, ze kterých nejprve sceďte přebytečnou šťávu a poté je rovnoměrně rozprostřete na pečicím papíře. Dejte si záležet na tom, aby všude byla stejná vrstva. Na jablka následně nalijte těsto, opět jej rovnoměrně rozprostřete a troubu si předehřejte na 180 stupňů. Vložte do ní plech a nechejte péct okolo dvaceti minut, pravidelně kontrolujte.

Po vytažení přichází nejdůležitější část, při které musíte být opatrní. Musíte totiž plech obrátit vzhůru nohama a těsto z něj vyklepnout tak, aby se jablečná náplň nacházela nahoře. Jakmile se vám toto povede, tak náročná část stále nekončí, nyní totiž musíte vše zarolovat do správné a poctivé rolády.

Pokud se vám povedl i tento krok, tak si můžete oddychnout, to nejtěžší je za vámi. Hotovou roládu položte na servírovací tác a zasypejte ji moučkovým cukrem. Jakmile ji budete chtít podávat, krájejte ji klasicky na kolečka a servírujte například se šlehačkou a kávou. Dobrou chuť!

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]