Jakmile ochutnáte čokoládové suflé, vaše chuťové buňky „explodují nadšením“. Oblíbený dezert v sobě totiž uchovává jádro z tekuté čokolády.
Možností, jak připravit čokoládové suflé je celá řada. Některé jsou na úkor kvality snazší, jiné zase o trochu pracnější (avšak výsledek odpovídá vynaloženému úsilí). Pokud chcete svého partnera skutečně ohromit, vyzkoušejte tento recept. Je sice o něco pracnější, ale pokud obětujete těch několik málo minut svého času navíc, získáte takřka neodolatelný dezert. Lepších výsledků rovněž dosáhnete, pokud budete používat kvalitní suroviny – tedy kupříkladu na čokoládě nešetřete.
Ingredience potřebné k přípravě čokoládového suflé:
- 150 gramů cukru krupice
- 200 gramů hladké mouky
- 100 gramů kvalitní čokolády s vysokým obsahem kakaa
- 120 mililitrů mléka
- 80 mililitrů oleje
- 2 polévkové lžíce holandského kakaa
- 2 polévkové lžíce vody
- 1 čajová lžička pečicího prášku do pečiva
- 1 čajová lžička vanilkového aroma
- 2 kusy vajec velikosti M
- pravé máslo na vymazání hrnků
- cukr na vysypání hrnků
Postup přípravy suflé krok za krokem:
Při přípravě suflé budete pracovat s kakaem a čokoládou, proto se nedivte, když během vaření uděláte trochu nepořádku. (Nebojte se, snadno ho uklidíte během toho, co se bude suflé připravovat ve vodní lázni.) V prvním kroku přípravy si k ruce vezměte středně velkou mísu, rozklepněte vejce a žloutky přelijte do mísy. Bílky zatím nechte v jiné nádobě stranou. Ke žloutkům přidejte cukr krupici a pomocí ručního mixéru je vyšlehejte do pěny.
Nyní k prošlehaným žloutkům s cukrem vmíchejte mléko, olej a vanilkové aroma. Do tekutých složek těsta následně po částech zapracujte prosátou hladkou mouku, čajovou lžičku pečicího prášku do pečiva a dvě poctivé polévkové lžíce holandského kakaa.
Těsto můžete šlehat buď ručně metličkou, nebo si můžete vypomoci ručním mixérem. Až bude těsto bez hrudek a hladké, dejte ho chvíli stranou. Nyní si vyšlehejte bílky do tuhé pěny. Vyšlehané bílky následně opatrně zapracujte do těsta.
Jakmile budete mít bílky do těsta zašlehané, vezměte si k ruce polévkovou lžíci. Do těsta přidejte dvě polévkové lžíce studené vody a opatrně ho promíchejte. V dalším kroku si k ruce vezměte vámi zvolené hrnky či silnostěnné skleničky. Každý jeden hrnek vymažte pravým máslem a následně ho vysypte cukrem krupice. Připravené hrnky následně umístěte do většího hrnce, v němž budete suflé tepelně upravovat.
Do každého hrnku po lžících přendejte vypracované těsto na suflé. Plňte je přibližně do tří čtvrtin. Jakmile budete mít všechny hrnky naplněné připraveným těstem, zapíchněte do jejich středu co nejhlouběji dva čtverečky kvalitní čokolády. Neponořenou část čokolády následně zalijte zbylým těstem. K takto připravenému suflé nalijte do hrnce horkou vodu (asi do poloviny výšky hrnků), přikryjte jej pokličkou a přeneste jej na vařič. Suflé tepelně upravujte na středním plamenu po dobu 15 minut.
Tip na servírování čokoládového suflé
Hotový dezert servírujte ihned – jen tak bude čokoládové jádro suflé tekuté a příjemně teplé. Pokud chcete, aby suflé vypadalo ještě lákavěji, můžete jej před podáváním lehce pocukrovat moučkovým cukrem. Skvělým nápadem je rovněž podávání suflé společně s kopečkem vanilkové zmrzliny, jíž přelijete vanilkovou polevou.