Cuketové lasagne s taveným sýrem, vejci, zakysanou smetanou a lahodnou šunkou. Výslednou chutí budete překvapeni

zeleninové lasagne

Cuketa a zakysaná smetana jsou ingredience, které moc lidí v kuchyni nepoužívá. Je to ale škoda, pokud je totiž umíme správně zkombinovat, dokážeme vytvořit lahodný a chutný pokrm.

Oblíbenou zeleninou mezi zahrádkáři je rozhodně cuketa. Je to zejména proto, že je na pěstování velmi nenáročná a tak velké množství plodů vyroste i naprostému začátečníkovi. Méně oblíbenou surovinou je ale už mezi kuchaři a to hlavně proto, že nevyniká žádnou výraznou chutí a je tvořena převážně vodou. Přesto se i z cukety dá vytvořit lahodný pokrm. Můžeme ji použít například na přípravu lasagní.

Ingredience potřebné na cuketové lasagne:

  • 3 cukety
  • 3-4 vejce
  • 100 gramů hladké mouky
  • 150 gramů šunky
  • 200 gramů sýra (eidam, mozzarella)
  • 180 gramů zakysané smetany
  • sůl, pepř, slunečnicový olej

Jako první krok zpracujeme cuketu

Nejprve si vybrané cukety umyjeme vodu a následně je nakrájíme na tenké plátky. Ty posypeme solí a na savém ubrousku necháme 30 minut odpočívat. Díky soli totiž cukety pustí přebytečnou vodu, kterou následně vylijeme pryč. Cuketové plátky zbavené přebytečné vody orestujeme na troše oleje. Připravíme si zapékací mísu, kterou vymažeme tukem.

Základem chutných lasagní je správné vrstvení

Na dno zapékací mísy položíme plátky cukety tak, aby jej celé zakryly. Místo klasického bešamelu budeme používat směs vajec, zakysané smetany a mouky. Tyto tři ingredience smícháme v míse a pořádně rozšleháme. Vzniklou směsí pokryjeme vrstvu cuket a následně celý pokrm zasypeme nastrouhaným sýrem. Na sýr opět položíme cukety, zalijeme směsí z vajec a smetany a posypeme sýrem.

lasagne cuketa
Fotografie: Pexels

S vrstvením pokračujeme, dokud nám stačí potraviny

Poslední vrstvou, která se bude v míse nacházet, je v ideálním případě vrstva strouhaného sýra. Jakmile máme takto připravený pokrm, umístíme jej do předem vyhřáté trouby a necháme péct. Ideální teplota na upečení cuketových lasagní je 200 stupňů, zapékáme je 30 minut. Pokrm je možné ihned po vyndání z trouby podávat.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*