Delikátní univerzální těstíčko na obalování řízků vepřových i kuřecích. Lahodnější jak z KFC nebo nuggetky z McDonalds

Příprava chutného těstíčka na maso nebo zeleninu není žádná věda. Z několika běžně dostupných surovin vytvoříte směs, která dodá pokrmu na dokonalé křupavosti po usmažení. Zvolíte sýrové nebo klasické?

Recept 1: Klasické těstíčko k obalování masa či zeleniny

Připravte si následující ingredience:

  • 120 gramů hladké mouky
  • 1 lžíci slunečnicového oleje
  • 4 vajíčka
  • 100 mililitrů vody
  • sůl dle chuti
  • mletý pepř dle chuti

Jak připravit klasické těstíčko?

Začněte tím, že si u vajec oddělíte žloutky od bílků. Z těch pak vyšlehejte tuhý sníh. Žloutky následně propojte v misce spolu s prosátou hladkou moukou, s olejem, vodou a také nezapomeňte směs osolit a opepřit. Nakonec do těsta ještě zakomponujte bílkový sníh. Konzistence by měla být polotekutá a nadýchaná. Obalovat můžete v těstíčku jak kuřecí, tak i vepřové maso. Hodit se však bude i osolená a loupaná mrkev nebo třeba brambory a batáty.

Recept 2: Sýrové těstíčko k obalování masa a zeleniny

Velmi jednoduché je taktéž sýrové těstíčko, díky němuž vytvoříte chutné řízky nebo zeleninové chuťovky. Potřebujete tyto ingredience:

  • 3 lžíce majonézy
  • 4 vajíčka
  • 4 lžíce hladké mouky
  • 100 gramů nahrubo strouhaného sýra (např. gouda, čedar, eidam)
  • sůl dle chuti
  • mletý pepř dle chuti

Jak připravit sýrové těstíčko?

Sýrové těstíčko snadno vytvoříte tak, že všechny výše uvedené suroviny pečlivě propojíte pomocí metličky nebo mixéru v míse. Měla by vám vzniknout polotekutá hmota bez hrudek. Obalovat v těstě můžete nejen maso, ale třeba i petržel, celer, mrkev, batáty, dýni a podobně.

Pro velké mlsouny: Zkuste i sladké těstíčko

Preferujete spíš sladké pokrmy? Pak vás nadchne sladké těstíčko, v kterém lze obalit třeba čerstvé ovoce. Usmažené bude dokonalé. Smíchejte si tyto suroviny:

  • 3 vaječné žloutky
  • špetku soli
  • 150 mililitrů smetany ke šlehání nebo na vaření
  • cca 90 až 100 gramů hladké mouky (nebo „od oka“)
  • 1 až 2 lžíce moučkového cukru (nebo dle chuti)

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]