Originální sýrové placky z kefírového těsta jsou rychlé a snadné. Za minimální úsilí při jejich přípravě získáte výsledek s maximem chuti a spoustou vitaminů.
Pokud rádi začínáte den s chutnou, sytou a výživnou snídaní, možná se, stejně jako my, někdy dostanete do patové situace. Staré recepty jsou už okoukané a nové jsou v nedohlednu. Přesně pro tuto situaci jsou tu originální placky z kefírového těsta, které jsou plné chutného sýra a čerstvých bylinek. Navíc si je můžete připravit předem a ráno je už jenom ohřát v pánvi nebo v mikrovlnné troubě, což ušetří drahocenný čas i námahu.
Ingredience
- Kefír – 300 ml
- vejce – 1 ks
- libovolný strouhaný sýr – 150 g
- sůl – dle chuti
- jedlá soda – ½ lžičky
- cukr – 1 lžička
- hladká mouka – 150 g
- čerstvý kopr a jarní cibulka – 1 hrst
Návod na přípravu
Z výše uvedeného množství surovin připravíte chutnou snídani až pro 4 osoby, ale, pokud je vás méně, můžete si je uložit na další dny. Snadno se totiž skladují i ohřívají a hodí se i jako svačina na cesty, do školy či do práce.
Sýr nastrouhejte nahrubo, jarní cibulku a kopr nasekejte na drobné kousky. Obojí smíchejte v hlubší misce. Vyklepněte vajíčko, rozšlehejte ho, přidejte lžičku cukru a podle chuti osolte. Přilijte k němu kefír a obojí důkladně promíchejte.
Do vzniklé směsi prosejte hladkou mouku s jedlou sodou a důkladně ji zapracujte. Vzniklé těstíčko smíchejte se strouhaným sýrem a nasekanými zelenými bylinkami. Pokud chcete, můžete do těsta přidat i další koření či sušené bylinky, jako je provensálské či italské bylinky, kurkuma a další.
Na sporáku rozehřejte velkou pánev se silným dnem a trochou rostlinného oleje. Odeberte z misky trochu těsta, rozprostřete ho po celé ploše pánve a osmažte ho na mírném ohni po obou stranách dozlatova. Stejným způsobem pak zpracujte i zbytek těsta. Před podáváním rozkrájejte placky na porce a doplňte je zakysanou smetanou či jakoukoliv jinou studenou omáčkou, případně je doplňte o zeleninový salát nebo šunku.
Napište komentář