Díky pletení můžete vykouzlit skvělé pantofle dle vlastního vkusu za pár korun

Bývá vám zima na nohy? Pletené bačkory daný problém snadno vyřeší. A kupovat je nemusíte. Naučíme vás, jak si je vyronit. Potřebovat k tomu nebudete nic zvláštního. Pouze kvalitní a ideální hřejivou vlnu a dále také pletací jehlice. Máte? Potom se můžete pustit do práce.

Základem jsou stehy

Jako první je třeba připravit si celkem 62 stehů, které odpovídají tomu, že vaše pletené bačkory budou mít velikost 38–31. Pokud chcete větší, tak přidejte. Pokud menší, tak zcela logicky uberte.

Pokračujte první řadou

Když máte stehy hotovém můžete začít základní, tedy první řadou. Jakmile je hotová, pokračujte druhou, třetí a tak dále. Je třeba udělat tolik řad, aby základ vaší pletené bačkory měl zhruba 4,5 až 5 centimetrů.

Pokračujte v jiném stylu

Nyní pokračujte dalšími řádky, ale už se změnou stylu. Předchozí jsou svislé, následující budou vodorovné. Opět by se mělo jednat o několik řádků pod sebou, o velikosti zhruba 2 centimetry.

Spojujte stehy

Následně vezměte jinou přízi a spojte jednotlivé stehy. Projeďte celkem 23 stehů jiným kusem příze a u posledního oka ponechte dostatečně dlouhý konec. Následně dalšími 16 stehy táhněte zpět a lehce utáhněte.

Přidejte další stehy

Nyní přidejte dalších 18 stehů. Začněte stejnou barvou vlny, ale navázat následně můžete barvou jinou, kterou budete s pletením dále pokračovat. V našem případě jsme na šedou přidávali fialovou.

Pokračujte střídáním

Pokud chcete, aby vaše pletené bačkory dobře vypadaly, tak střídejte barvu vlny. Několik stehů udělejte šedých a několik zase fialových. Takto střídejte až do dostatečné délky.

Pokračujte lemem

Pletené bačkory už dostávají svůj základní vzhled. Nyní pokračujte obvodovým lemem, čím jim dáte už odpovídající charakteristiku a také jejich budoucí vzhled. Tvary tak začnou dávat smysl. I tady střídejte šedou a fialovou.

Napojte a dotvořte

Posledními kroky už je napojení jednotlivých napletených řádků tak, aby z nich vznikla bota. Spojte jednotlivé stehy, tedy jednotlivá očka do výsledné podoby. V tu chvíli máte hotovo. A stejným způsobem je možné uplést také botu druhou.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]