Majonézu nekupuji v obchodě, udělám si vlastní za 5 minut. Bez octa a vajec, v lednici vydrží i 27 dní

domácí majonéza

Někteří lidé z důvodu zdražování potravin zkrátka oželí nákup například majonézy. Díky tomuto jednoduchému receptu si můžete majonézu vyrobit i sami doma a ušetřit.

Majonéza je oblíbenou přísadou do pomazánek nebo třeba do bramborového salátu. Pokud jsou tyto pokrmy oblíbené u některých lidí, musejí se tito lidé spokojit s tím, že si buď připlatí, anebo se bez svého oblíbeného jídla zkrátka obejdou. Existuje však ale i varianta, že si potřebnou majonézu vytvoříte doma s použitím jen pár ingrediencí a nadále si své oblíbené pokrmy můžete dopřát.

Co budete potřebovat

  • 150ml mléka
  • 300ml rostlinného oleje
  • 0,5 čajové lžičky soli
  • 1 čajová lžička cukru
  • 3 polévkové lžíce citronové šťávy
  • 1 čajová lžička hořčice

Připravte si šlehač

Na přípravu této lahodné majonézy si nejprve připravte dostatečně velkou misku a šlehač nebo ruční mixér. Do připravené misky dejte nejprve rostlinný olej s mlékem a začněte šlehat. Tyto dvě ingredience šlehejte v misce tak dlouho, dokud vám smíchaná hmota v misce nezačne houstnout. Následně do misky přidejte i hořčici, sůl, cukr a citronovou šťávu a znovu vše prošlehejte.

majoneza

Dbejte na konzistenci

Při šlehání majonézy v misce dejte pozor na konzistenci vyšlehané hmoty. Samotná výsledná konzistence by měla být prakticky totožná s majonézou, jakou znáte z obchodu. Pokud budete majonézu šlehat příliš dlouho, může se stát, že bude příliš hustá. V opačném případě bude příliš tekutá a v oblíbených receptech vám bude dělat spíše neplechu než užitek.

sklenice

Pečlivě majonézu uskladněte

Vyšlehanou majonézu přendejte z misky do nádoby, ve které jí budete skladovat. Poté již jen stačí nádobu s majonézou dát do lednice na chvíli vychladnout a máte hotovo. Výhoda domácí majonézy je nejen v její výsledné ceně, ale také v tom, že neobsahuje žádné přidané látky, které jsou zdraví škodlivé. Tuto zdravou variantu majonézy tak můžete využít do všech vašich oblíbených receptů a vaše rodina si jí zaručeně zamiluje.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*