Ukázková vejce natvrdo, která nikdy nepopraskají. Postupujte jako zkušení kuchaři

Fotografie: Depositphotos

Uvařit vejce natvrdo, aniž by poprskala skořápka, může být někdy kumšt. Ovšem pokud se inspirujete jednoduchými kulinářskými radami, budete v tomto úspěšní a vajíčko zůstane celistvé. To oceníte zejména na Velikonoce, kdy se kdejaká hospodyňka chlubí úžasnou výzdobou.

Jak postupovat, aby skořápka při vaření vajec nepopraskala?

Fotografie: Freepik

Pokud se budete držet následujícími radami, skořápka při vaření vajíček natvrdo nikdy nepraskne:

  • Nejprve vyjměte vejce z lednice, musí mít před vařením pokojovou teplotu.
  • Poté si k ruce vezměte rendlík a naplňte jej studenou vodou. Tu přiveďte k varu.
  • Dále sundejte hrnec z plotny a vložte do horké vody vložte vajíčka.
  • Počkejte několik minut a pak vraťte rendlík zpět na sporák. Plamen by měl být mírnější.
  • Vajíčka vařte asi deset minut. Ujistěte se, že var není intenzivní.
  • Až budou vejce uvařená, vyjměte je opatrně z hrnce a vložte do misky se studenou vodou.
Fotografie: Freepik

Další praktické a zajímavé tipy, které se týkají přípravy vajec

A na závěr si ještě řekněme několik dalších skvělých tipů, díky kterým připravíte vejce velmi jednoduše a v některých případech i dietně:

  • Milujete volské oko, avšak jste na redukční dietě? Pak jej uvařte velmi nápaditě ve vodní lázni. Na malý rendlík s vroucí vodou položte sklokeramickou misku, rozklepněte do ní vajíčko a vařte pod poklicí asi 7 minut.
  • Pokud preferujete míchaná vejce, jejich větší nadýchanosti docílíte přilitím menšího množství minerální vody (sycené). Pro zjemnění směsi je pak vhodné zakomponovat do šlehaných vajec i smetanu.
Fotografie: Freepik
  • Chcete připravit dokonalou vajíčkovou dekoraci na studené míse s uzeninami a sýrem? Pak uvařte vejce tímto způsobem: rozdělte si žloutek od bílku. Poté žloutek nalijte do malé teplu odolné skleničky (na panáka) a ponořte do vroucí vody (ta musí být těsně pod hrdlem skleničky). Po uvaření vložte žloutek do větší sklenice se silnějšími stěnami, přelijte mírně promíchaným bílkem a opět dejte vařit. Připravíte si tak vlastně vajíčko natvrdo v nezvyklém válečkovitém tvaru. Bude se mnohem lépe krájet na plátky.

Zdroj: Foodnetwork

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]