Jahody jsou velmi oblíbeným ovocem, které prostě k létu patří. Zjistěte, jak se o ně správně starat a zajistit si tak bohatou úrodu.
Pěstování jahod není nijak náročné a zvládne to skoro každý. Je ale dobré vědět, čím můžeme naši úrodu podpořit a dopřát si tak větší množství tohoto sladkého ovoce. Jahody chutnají všem a k létu patří. Ať už jako svačina pro děti nebo ozdoba do studeného drinku během letních dní. Jaké kroky podniknout a co si připravit pro bohatou sklizeň?
Přilákání prospěšných opylovačů a ochrana před škůdci
I když jahody patří mezi hojně kvetoucí a opylovače sami lákají, je dobré si s tímto pomoci. Čím více hmyzu se bude kolem našich jahod rojit, tím větší sklizeň můžeme očekávat. Jako výborné lákadlo nám poslouží voda s medem. Roztok z těchto dvou přísad získáme rozpuštěním lžíce medu v 1 litru horké vody. Takto připravený roztok nechám zchladit na pokojovou teplotu, nalijeme do rozprašovače a nastříkáme jím květiny a listy.
Naopak před škůdci je potřeba jahody chránit. Na to nám poslouží roztok, který připravíme z mléka a vody. Náš záhon tak nebude lákat mšice ani klíšťata. K tomuto účelu nám skvěle poslouží i kopřiva, obsahuje dusík a draslík, které rostliny jahod potřebují pro svůj růst. Není ale vhodné nechat kopřivy vedle jahod jen tak růst, naopak. Kopřivy, které se nám v záhonu objeví, vytrháme a v poměru 1:20 zředíme s vodou. Tímto roztokem následně záhon zalijeme.
Hnojení, hojení a zase hnojení
Jahody hnojíme celkem třikrát – před kvetením, během kvetení a během zrání. Jako hnojivo se hodí použít ptačí trus, popel nebo starý chléb. Ptačí hnůj je výborným hnojivem díky vysokému obsahu dusíku, který podpoří velikost jahod a také nám zaručí, že budou šťavnaté. Tekutý ptačí trus ředíme s vodou v poměru 1:10, aby nedošlo naopak k poškození jahod. Ptačí trus se jako hnojivo používá pouze při prvním hnojení, jakmile jahody začnou kvést, je již jako hnojivo nevhodný.
Během květu se jako nejvhodnější hnojivo jeví popel. Roztok z něho připravíme smícháním 1 sklenice popela s 10 litry vody. Takto připravený roztok necháme dvě hodiny v klidu a následně nalijeme na kořeny jahod. Vhodné je před aplikací jahody zalít, aby půda byla dostatečně vlhká. Starý chléb obsahuje kvasinky, které podporují růst a tvorbu velkých plodů. Hnojivo připravíme tak, že sušený chléb namočíme do vody. Následně necháme 6 – 10 dní kvasit a zředíme s vodou v poměru 1:10.
Zdroj: GardeningKnowHow