Ořechová másla se v domácích podmínkách připravují velmi nesnadno a často odpraví i ty kvalitnější mixéry. Připravte si snadnou čokoládovou pomazánku za pár minut a bez mixování.
Nutella je hit, který vás chytne a nepustí. Pokud jste jí propadli, tak ale docela dost leze do peněz a navíc je v ní spousta přísad, které byste dobrovolně jíst nejspíš nechtěli. Pokud máte trochu času a čokolády, vytvořte si vlastní čokoládovou pastu. Není to sice Nutella, ale zato je mnohem chutnější a, pokud použijete kvalitní suroviny, tak i zdravější. A na rozdíl od klasického ořechového másla k její přípravě nepotřebujete žádné výkonné a drahé mixéry.
Ingredience
- Tvaroh – 500 g
- čokoláda – 100 g
- kakao – 2 lžíce
- máslo – 50 g
- cukr – 50 g
- vejce – 1 ks
- sůl – 1/3 lžičky
- jedlá soda – ½ lžičky
Návod na přípravu
Tvaroh vyklopte do mísy, vyklepněte k němu jedno vajíčko, přidejte sůl, cukr a jedlou sodu a všechny ingredience vyšlehejte elektrickým šlehačem nebo tyčovým mixérem dohladka. Připravte si kastrůlek s vodní lázni, na který postavte misku s tvarohovou směsí tak, aby se její dno ani stěny nedotýkaly vodní hladiny a za občasného míchání zahřívejte po dobu 10 minut.
Do horkého tvarohu pak nalámejte čokoládu a přidejte 2 polévkové lžíce kakaového prášku, který do směsi prosejte přes jemné sítko, aby se nevytvořily hrudky. Míchejte směs tak dlouho, dokud se čokoláda úplně nerozpustí a všechny ingredience se nepropojí do hladké a homogenní směsi. Pak misku odstavte z vodní lázně.
Do horké směsi přidejte 50 gramů másla (a pokud chcete, můžete přidat také jemně namleté lískové nebo jiné ořechy) a míchejte tak dlouho, dokud se máslo úplně nerozpustí a nespojí se s čokoládovou hmotou. Tu pak přelijte do vhodné uzavíratelné nádoby (třeba do vyčištěné sklenice od Nutelly) a nechte ji úplně vychladnout. Hotovou čokoládovou pomazánku skladujte v lednici, kde vydrží i celý týden. Tak dlouho ale většinou nikdy nevydrží.
Napište komentář