Domácí hnojivo lze připravit i z obyčejného kravského mléka

Domácí hnojivo může mít celou řadu podob. Obecně chceme, aby bylo co nejlepší a zároveň co nejjednodušší. Existuje vůbec něco takového? Společně vám ukážeme, že ano. A nejlepší na tom, všem je, že můžete využít věc, kterou považujeme za celkem nestandardní. Máme ji doma v lednici a litr stojí zhruba 10 – 15 korun. A z něho vytvoříme pořádné množství hnojiva.

Domácí hnojivo je nejlepší

V obchodech sice můžeme narazit na poměrně bohatý sortiment hnojiv, ale je třeba říci, že ne všechna jsou pro naše účely a pro naše potřeby ta pravá. Hlavně proto, že řada těch v obchodech obsahuje velké množství chemie, což není jak pro rostliny, tak ani pro nás to pravé. Domácí hnojivo je oproti nim zcela bez chemie, což je pro naše potřeby obecně lepší volbou.

Co budete potřebovat?

Recept na domácí hnojivo je překvapivě jednoduchý, jelikož jeho základem je známá bílá tekutina, kterou pijeme, nebo z ní i vaříme. My se nyní podíváme na to, jak se dá využít také při hnojení rostlin. Konkrétně budeme potřebovat toto:

  • 100 ml mléka
  • 1 litr vody
  • 3 kapky jódu

Příprava je jednoduchá

Jakmile máte všechny potřebné ingredience, tak si můžete domácí hnojivo nachystat. Stačí jenom vše smíchat dohromady. Tím je směs přiopravena na použití. A rozhodně se jí neaplikuje nijak velké množství, jelikož podle rozměru květináče se hnojivo dávkuje v množství tří až šesti polévkových lžic. Takto se hnojivo aplikuje jednou za dva týdny.

Jakým rostlinám prospěje nejvíce?

A jaké jsou rostliny, kterým pomáhá nejvíce? Hodí se na růže, azalky, ale také na pelargónie, stejně jako na petrklíče a další. Kde by se však nemělo používat, to jsou kaktusy a sukulenty. Zde mléko vhodné není. Kromě toho, že jim dokáže pomoci v růstu nelze zapomínat ani na to, že umí dobře předcházet výskytu možných škůdců na rostlinách. Díky tomu budou zdravé, nebudou ničím ohrožovány, budou silní a to se podepíše i na jejich kráse.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]