Domácí karamelová omáčka, která dokonale doplní zmrzlinový pohár

Sladká omáčka, ať už karamelová nebo čokoládová zkrátka patří k zmrzlinovému poháru. Někdy se těmito dobrotami zdobí i jiné dezerty, jako jsou dorty či kusové zákusky. Abyste si tekutý karamel nemuseli kupovat, uvařte si ho jednoduše doma. Chutná daleko lépe a neobsahuje žádné konzervanty.

Potřebné suroviny na přípravu domácí karamelové omáčky

Připravte si následující ingredience:

  • 120 gramů plnotučné smetany nebo neslazeného kondenzovaného mléka
  • 150 gramů krupicového cukru
  • 30 gramů másla

Jak postupovat při přípravě domácí karamelové omáčky?

Ve silnostěnném hrnci si rozehřejte cukr a vytvořte z něj karamel. Hmotu neustále míchejte, aby se nepřipálila. Až karamel zhoustne, odstavte jej z plotny a přilijte k němu postupně plnotučnou smetanu a rozpuštěné máslo. Metličkou nebo vařečkou suroviny dobře propojte, abyste získali homogenní hmotu.

Fotografie: Freepik

Podávání a uskladnění karamelové omáčky

Hotovou domácí karamelovou omáčku přemístěte do uzavíratelné sklenice a uskladněte pečlivě zavíčkované v lednici. Podávejte buď s oblíbenou zmrzlinou, nebo třeba s nepečeným zákuskem. Přejeme vám dobrou chuť.

Tip na závěr: Jak si připravit domácí čokoládový toping?

Pokud karamelu příliš nefandíte, můžete si do zásoby připravit i čokoládový toping, který se rovněž hodí na ozdobení a ochucení všemožných zákusků i zmrzliny. Potřebovat na jeho výrobu budete: čtvrt litru plnotučné smetany na vaření a vysoce procentní čokoládu na vaření (asi čtvrt kila). Do rendlíku si vlijte smetanu a na mírném plamenu ji zahřívejte. Postupně v ní rozpusťte hořkou čokoládu a míchejte, než se suroviny dobře propojí. Hotovou omáčku skladujte také v chladničce, ideálně ve skleničce, nebo lahvičce. Možné je místo hořké čokolády použít i tu mléčnou nebo třeba bílou. Všechny tyto varianty budou bezkonkurenčně dobré. Přejeme vám dobrou chuť!

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]