Mezi oblíbené světové kuchyně patří italská, čínská nebo thajská, které jsou známé po celém světě. Ale prakticky v každé kuchyni najdete nějaký výborný recept. Třeba i v rumunské.
Domácí klobása je tradičním pokrmem. Obvykle je plněná masem, ale v některých zemích do ní dávají i brambory se škvarky. Nikde přece není napsáno, že je nutné klobásy napěchovat jen masem. Ale pravda je, že tato varianta je asi nejchutnější a nejběžnější. Podle následujícího receptu si i v domácích podmínkách budete moci připravit chutné vlastní masové klobásy. Takto je totiž dělají v Rumunsku.
Co budete potřebovat na domácí klobásy
- 3 kg vepřového masa
- 1,5 kg hovězího masa
- 3 ks česneku
- 2 lžíce papriky
- 1 lžička mletého pepře
- 1 polévková lžíce sušeného tymiánu
- 1 polévková lžíce kajenského pepře
- půl lžičky nového koření
- voda
- střívko na klobásy
Postup přípravy
- Nejprve si zpracujete maso. Hovězí i vepřové pomelete na mlýnku na maso. Společně s ním pomelete všechen česnek. Přidáte hrubou sůl a veškeré uvedené koření. Nalijete vodu asi půl litru a dobře promícháte. Maso můžete vybírat i tučnější. Když použijete libové, je možné ještě směs doplnit trochou smetany.
- Nyní přejděte k plnění klobás do střívek. Je ideální, máte-li k tomu nástavec na mlýnek, protože s ním jde práce lépe od ruky.
- Vytvořené masové klobásy na několika místech propíchnete tenkou jehlou, aby z nich vyšel přebytečný vzduch. Tím zabráníte, aby během vaření ve vodě praskly.
- Do hlubokého hrnce nalijete vodu a ohřejete ji na teplotu 85 °C, neměla by vařit. Pak do ní dáte klobásy a povaříte a počkáte, až změní barvu na bílou.
- Tímto je proces výroby domácí klobásy hotový.
- Rumunská klobása se dále již neudí. Uložíte ji do chladna a můžete ji pak už jen ochutnávat tak dlouho, až se po ní jen zapráší.
Napište komentář